Hizbullah'tan Hayfa ve Leviathan'a füze operasyonu

09 Ekim 2024

Hizbullah, İsrail'in Hayfa kentine ve Leviathan gaz platformuna füze saldırısı düzenledi.

YDH - Hizbullah, bugün sabahın erken saatlerinde İsrail'in Hayfa kentine ve işgal altındaki Filistin topraklarının kuzeyindeki Leviathan doğalgaz platformuna füze saldırısı düzenledi.

İbranice yayın yapan haber sitesi Walla'nın aktardığına göre, Hizbullah en az 10 füze saldırısı gerçekleştirdi.

Bu saldırılar, Hayfa'dan işgal altındaki toprakların kuzeyindeki Caesarea kentine kadar uzanan bölgede sirenlerin çalmasına neden oldu.

Kanal 14 televizyonu, daha önce "Sihirli Değnek" olarak da bilinen Davud'un Sapanı hava savunma sisteminin, Hayfa'yı hedef alan iki füzeyi engellemek için devreye sokulduğunu bildirdi.

Walla, Hizbullah'ın Leviathan doğalgaz sahasını da bir füzeyle hedef aldığını duyurdu. Bu operasyon, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgeleri ile güney ve doğu Lübnan'ın bazı kesimlerine yönelik süregelen hava saldırılarına misilleme olarak gerçekleştirildi.

İsrail ordusu, dün yaptığı açıklamada, Lübnan direnişinin yeni bir misilleme dalgası kapsamında Hayfa ve civarına bir saat içinde 105 roket fırlattığını duyurmuştu.

Daha önce Hayfa Valisi, Hayfa Körfezi'ndeki kimyasal tesislerin boşaltılmasını talep etmiş, ancak herhangi bir yanıt alamadığını belirtmişti. Yetkililer ayrıca kentin eski yerleşim bölgeleri için koruyucu ekipman çağrısında bulunmuştu.

İşgal altındaki toprakların kuzeyindeki en büyük kent olan Hayfa, Akdeniz'de önemli bir liman kenti olmasının yanı sıra, petrol rafinerisi ve kimyasal işleme tesisleri de dahil olmak üzere ağır sanayinin merkezi konumunda bulunuyor.