ABD'den İsrail'e uyarı: Lübnan Gazze gibi değil

10 Ekim 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Güney Lübnan’daki askeri operasyonlarının Gazze’deki duruma benzetilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

YDH - ABD Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, İsrail'in Güney Lübnan’daki askeri operasyonlarının Gazze Şeridi'ndeki durumla kıyaslanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller, düzenlenen olağan basın toplantısında, "Lübnan'daki durumun Gazze'deki gibi bir hale dönüşmesini ne görebiliriz ne de görmeliyiz," dedi.

Miller, İsrail'in Güney Lübnan'da yürüttüğü askeri operasyonların Gazze’deki işgale benzer sonuçlar doğurmasının "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Miller, bu açıklamayı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Salı günü Lübnanlılara hitaben yaptığı şu uyarı hakkında sorulan bir soruya yanıt verirken yaptı:

"Lübnan’ı, Gazze’de gördüğümüz gibi yıkım ve acıya neden olacak uzun bir savaşın eşiğinden kurtarma şansınız var. Bu şekilde olmak zorunda değil."

ABD’nin çelişkili tavrı

Yeni bir rapora göre, ABD, bir yıl boyunca İsrail'e askeri yardım ve bölgede yürütülen operasyonlar için en az 22,76 milyar dolar harcadı.

Watson Uluslararası ve Kamu İşleri Enstitüsü tarafından yayımlanan raporda, 7 Ekim 2023 ile 30 Eylül 2024 tarihleri arasında Gazze, Batı Şeria, Lübnan ve Suriye'deki İsrail askeri operasyonlarına ABD tarafından 17,9 milyar dolarlık güvenlik yardımı onaylandığı vurgulandı.

İran: İsrail, ABD seçimlerini manipüle etmek için bölgeyi savaşa sürüklüyor

Bu arada, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Tahran'ın yaklaşan ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarını reddederek, bölgedeki gerilimi artıran tarafın İsrail olduğunu ileri sürdü.

İsmail Bekayi, X’te yaptığı paylaşımda, “İşgalci rejimin tüm bölgeyi giderek genişleyen bir savaşa sürükleme konusundaki telaşı, öncelikle ABD'deki yaklaşan seçimleri kötü niyetli bir şekilde manipüle etmeyi amaçlıyor,” dedi.

Bekayi ayrıca, ABD güvenlik kurumlarının İran’ı ülkenin içişlerine karışmaya çalışmakla suçlamasına tepki göstererek, “Gerçekler ne kadar da saçma bir şekilde çarpıtılıyor,” ifadesini kullandı.