ABD'li silah tüccarları 'rekor kâr' elde etti

10 Ekim 2024

Yeni bir rapora göre, Amerikalı silah tüccarları İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi ve Lübnan'da yürüttüğü savaşlardan “rekor kâr” elde etti.

YDH- Press TV’nin bildirdiğine göre, ABD dış politikasına odaklanan bir Amerikan düşünce kuruluşu olan Quincy Institute for Responsible Statecraft çarşamba günü bir rapor yayınladı. Söz konusu rapor, ABD'li silah üreticilerinin bu yıl, Gazze savaşı ve Lübnan'a yönelik yeni yoğunlaşan saldırganlığı nedeniyle İsrail'e artan silah satışlarının etkisiyle, başlıca hisse senedi endekslerinden “daha iyi performans” gösterdiğini ortaya koydu.

Rapora göre, aralarında Boeing, Lockheed Martin, RTX, General Dynamics, Northrop Grumman ve L3Harris gibi şirketlerin de bulunduğu ABD havacılık ve savunma sektörüne yatırım yapan hisse senedi fonları bu yıl “beklentilerin üzerinde” kâr elde ederek S&P 500 endeksinden “daha iyi performans” gösterdi.

Responsible Statecraft, “Vergi mükelleflerinin fonlarının İsrail'e aktarılması, istikrarsızlık döneminde İsrail'in ve küresel silah talebinin artmasıyla birleşince, hisse senedi fiyatları için jet yakıtı oldu” diye ekledi.

Düşünce kuruluşunun bulguları ayrıca, İsrail'in Gazze, Lübnan, Suriye ve Yemen'i sürekli bombalamak için kullandığı F-35 uçaklarının üreticisi Lockheed Martin'in 7 Ekim 2023'ten 2024'ün aynı tarihine kadar toplam yüzde 54,86 getiri elde ederek S&P 500'ü yaklaşık yüzde 18 oranında aştığını ortaya koydu.

Gazze'nin büyük bölümünü enkaza çeviren ve şu anda Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kullanılan 2.000 kiloluk “bunker buster” bombalarının üreticisi RTX, geçtiğimiz yıl yatırımcılar için toplam yüzde 82,69'luk bir getiri sağlayarak S&P 500'ü yaklaşık yüzde 46 oranında geride bıraktığını bildirdi.

ABD'li finans yayınına göre, Lockheed Martin ve RTX hisseleri salı günü “tüm zamanların en yüksek seviyelerine” ulaşırken, L3Harris ve Northrop Grumman 2022'den bu yana “en yüksek hisse fiyatlarını” kaydetti.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'a düzenlenen suikast sırasında İsrail'in Beyrut'un güneyindeki birkaç apartmanı yıkmak için kullandığı sığınak deliciler ve BLU-109 bombalarını üretmesiyle tanınan General Dynamics, yatırımcılara toplamda yüzde 37 getiri sağlayarak S&P 500'ü yüzde 3'ün biraz üzerinde aştı.

Ayrıca, BlackRock tarafından yönetilen ve havacılık ve savunma sektörünü takip eden iShares US Aerospace and Defense fonu geçen hafta “tüm zamanların en yüksek seviyesine” ulaşarak 12 aylık kazancını yüzde 43'e çıkardı ve S&P 500'den yüzde 33 daha iyi performans gösterdi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2019-2023 yılları arasında İsrail'in toplam küresel silah ithalatının yüzde 2,1'ini temsil ettiğini bildirmekte. Bu süre zarfında ABD İsrail'in silah ithalatının yüzde 69'unu, Almanya ise yüzde 30'unu karşıladı.

Washington, satışların yüzde 42'sini gerçekleştirerek küresel silah pazarında “baskın oyuncu” olmaya devam ederken, İsrail'i desteklemek için yaptığı askeri harcamaları da belirgin bir şekilde artırarak tek bir yıl içinde 23 milyar doları aştı.