İsrail'de dincilerle liberaller bayramda kavga etti

11 Ekim 2024

Yüksek Adalet Divanı'nın Ortodoks bir Yahudi örgütünün Tel Aviv'in Dizengoff Meydanı'nda kadın ve erkek ibadetçileri ayıran fiziksel bir bariyerle tamamlanan Yom Kippur ayinlerini düzenlemeye yasal hakkı olup olmadığına karar vermesi bekleniyor.

YDH- Jerusalem Post'a göre, İsrail Yüksek Adalet Mahkemesi Çarşamba günü, Tel Aviv'deki Meir Bahçesi'nde Yom Kippur dualarının kadın ve erkekleri ayıran bölmelerle yapılabileceğine karar verdi.

Karar, duanın nasıl yapılacağını yasaklayan karara karşı yapılan temyiz başvurusunun bir parçasıydı.

Yargıçlar Mintz, Grosskopf ve Kasher tarafından verilen Yüksek Mahkeme kararında, Tel Aviv belediyesinin temyiz başvurusunda bulunanların talebi üzerine Yom Kippur duasının cinsiyete göre ayrılması için bölmeler kullanarak düzenleme yapma yetkisine sahip olduğu belirtildi.

Haaretz'e göre, İsrail rejiminde daha önce hiçbir lider, Yahudiliğin köktenci, ortaçağ vizyonuna Benyamin Netanyahu'nun başbakan olarak görev yaptığı otuz yedinci hükümet kadar müsamaha göstermedi.

Yahudi Devleti'nin tarihi tarihi, eğitimde, gıda kısıtlamalarında, evlilik ve boşanmada ve Haredi'lerin askerlikten kaçma ayrıcalığında olduğu gibi, dinin kendisini kamusal ve özel hayata zorla dahil ettiği bir tarihtir. 

Son gelinen noktada, iberal İsrailliler kendilerini kuşatılmış hissediyor; din ve kamusal yaşamın iç içe geçmesi demokrasiyi boğuyor.

İsrailli liberaller: İsrail çok fazla çizgiyi aştı

Mevcut hükümetin Yahudiliğe getirdiği köktenci yorum gerilimi arttırarak 2023'te demokrasi yanlısı kitlesel protestoları körükledi.

Yüksek Mahkeme, Tel Aviv'deki Yom Kippur dualarının cinsiyetleri ayıran bölmelerle yapılabileceğine hükmetti.

Yakın zamanda Tel Aviv'de düzenlenen bir toplantıda bir katılımcı “üç devletli çözüm” çağrısında bulunarak Yahudiye'deki toprak hırslarından duyduğu endişeyi dile getirdi.