İsrailli general: Nasrullah'ın ardından yaşadığımız coşku başımıza felaket getirecek

11 Ekim 2024

İsrailli general, İsraillilerin anahtar deliği gibi küçük bir perspektiften koşulları yorumladığını, suikastlar sonrasında kapıldıkları coşkunun başlarına bela getireceğini, İsrail'in uzun vadeli net bir stratejisi olmadığının hatırlatılması gerektiğini ve yetkililerin geleceği düşünmediğini kaydetti.

YDH- Maariv'de yer bulan analizin yazarı, İsrailli general İzak Brik'e göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve ekibi, suikastlardan sonra hala kibirli bir coşku içinde.

Brik, ''Netanyahu'nun etrafındaki gerçekliği tamamen görmezden gelen, sanal dünyada yaşayan birisi olduğunu'' vurguladı.

İsrail ordusunun personel ihtiyacının acilliğini gündeme taşıyan Brik, Mısır ve Ürdün dahil olmak üzere tüm Arap ülkelerinin halklarının İsrail'e düşman olduğunu iddia ediyor.

Brik'e göre, İran ve müttefiklerinin füze, roket ve İHA miktarı, geniş kaynaklarının ve Rus ve Çin kaynaklarının yardımıyla hızla artıyor. 

Öte yandan, İsrail ordusu, İsrailli generalin aktarımlarına göre, tek cepheli Gazze Savaşı'ndan bile yenik ayrıldı; general, ''tek bir cephede bile gerektiği kadar sağlam duramayan küçük bir kara ordusu'' olduğunu söylediği İsrail ordusunun birkaç tümen daha artırılması gerektiğini savunuyor.

Brik, ''çok arenalı bölgesel bir savaşın eşiğinde olan'' İsrail rejiminin, ''İsrail medyasındaki analistlerin yazılarına inanmasından ötürü'' ''Onun (İsrail Devleti'nin) vay haline!'' dedi. 

Savaş boyunca ana akım ve bağımsız medyada, web sitelerinde, podcast'lerde ve daha pek çok yerde sayısız röportaj vermeye devam eden İsrailli general İzak Brik, İbranice haber sitesi Maariv'de rejimin aciliyetlerini sıraladı.

İzak Brik'e göre rejimin hedeflerine ulaşması için yapması gerekenler şunlar:

- Tünellerdeki tutukluların serbest bırakılması

- Kuzeyden ve güneyden yerinden edilenlerin evlerine dönmesi, harabelerin restore edilmesi ve geçim kaynaklarının geri verilmesi.

- İsrail'in şu anda çöküş sürecinde olan ekonomisinin restorasyonu. 

- Parya haline gelen İsrail'in  dünya ile uluslararası ilişkilerinin restorasyonu.

- İsraillilerin arasında bölünmeye yol açan nedensiz nefretin iyileştirilmesi, İsraillileri içten içe kemiren yıpratma savaşının ardından İsraillilerin direncinin yeniden tesis edilmesi.

- Artık tek bir arenada bile savaşamayan ve zafer kazanamayan kara ordusunun yeteneklerinin yeniden kazandırılması.

- ABD ile diğer ülkelerin arabuluculuğunda anlaşmalara varılması.

- İsraillilerin ve İsrail'in her iyi yanını yok eden yıpratma savaşının sona erdirilmesi.

Aciliyetler listesinden sonra İzak Brik şunu söylüyor:

''Bibi ve “Hamas'ı tamamen yok edeceğiz” ve “Hizbullah'a boyun eğdireceğiz” sloganlarını benimseyen dostları için bunların yersiz hedefler olduğunu kabul etme zamanı gelmiştir. Benyamin Netanyahu'nun tutumu İsrail Devleti'nin çöküşüne yol açabilir.''

Brik, ''ABD ve ılımlı Arap ülkeleriyle birlikte yeni şer eksenine karşı tek vücut olarak duracak bölgesel bir savunma ittifakı kurmanın tam zamanı'' olduğunu belirtirken, ''Nasrullah ve yoldaşlarının ortadan kaldırılmasından sonra Hamas ve Hizbullah ile ilişkilerimizi ABD'nin arabuluculuğuyla daha iyi koşullarda çözmek için şimdi iyi bir zaman.'' diye ekliyor.

Brik şöyle devam ediyor:

''Lübnan'a girdiğimiz ilk günden itibaren çok sayıda ölü ve yaralı olduğuna dair kötü haberler almaya başladık, umarım bu durum operasyonel disiplin eksikliğinden kaynaklanmıyordur.''

İsrailli general, ''İsrail ordusunun Lübnan'dan çekileceğini, Hamas'a karşı Gazze Şeridi'nde olduğu gibi ele geçirmeye çalıştığı bölgeden çıkarak boşaltmak zorunda kalacağını'' ifade ediyor.

''İsrail İran'a karşı ölçülü olmalı''

İsrailli general, İran'ın İsrail'e 181 füze fırlatmasına karşı saldırganlığını artırmayı bekleyen İsrail'in tepkisinin ölçülü olması gerektiğine dikkat çekti; rejimin İran'ın başka tepkilerini tetiklememek için ABD ile koordinasyon içinde olması gerektiğini vurguladı.

İsrail İran'a karşı saldırganlığını artırmaya çalıştığından yüzlerce füzenin aynı anda İsrail'in merkezine ve kentlerine düşebileceği uyarısında bulunan Brik, İsrail'in uğrayacağı yıkım ve kayıpların korkunç olacağını ekliyor.

Son olarak, İsrailli general şunları söylüyor:

''İlk iki turda İranlılar, iddialarına göre, füzelerini askeri amaçlarla fırlatmaya özen gösterdiler. 

Her ne kadar sızan ve nüfusun yoğun olduğu bölgelere düşen füzeler olsa da bu, yüzlerce füzelerinin nüfus merkezlerimize fırlatılacağı durumla kıyaslanamaz.

Biz nüfusu büyük şehirlerde yoğunlaşmış küçük bir ülkeyiz. İran ve metastazları ise çok geniş alanlara yayılmış durumda. Onlara darbelerimizi indirsek ve çok sert vursak bile hayatta kalacaklardır. Biz hayatta kalabilir miyiz? Emin değilim.''