Lübnan İHA'ları Herzliya ve Tel Aviv'e saldırıda rekor mesafe kat etti

12 Ekim 2024

Lübnanlı insansız hava araçları, Tel Aviv'in kuzeyindeki Herzliya'da bir binayı vurmak için en uzun mesafeyi aşarak tarihe geçti.

YDH- El-Meyadin'e göre, Cuma akşamı İsrailli yetkililer Lübnan'dan fırlatılan iki insansız hava aracının (İHA) İsrail hava sahasına fark edilmeden girdiğini, hedefe zarar verdiğini ve Herzliya'da yaygın bir elektrik kesintisine neden olduğunu bildirdi.

 İsrail Yangın ve Kurtarma Kurumu Herzliya elektrik santralinde çok sayıda olay meydana geldiğini bildirdi.

Tel Aviv'in bazı bölgelerinde de patlamalar duyulurken, Herzliya insansız hava aracının saldırısının ardından tamamen karanlığa gömüldü. 

[video]

Lübnan'a ait İHA'lar şimdiye kadarki en uzun mesafeyi aşarak Tel Aviv'deki Herzliya'yı vurdu. 

Başlangıçta, İsrail medya organları, İHA'nın Irak veya Yemen'den gelmiş olabileceğine dair çelişkili haberlerle kafa karışıklığı yaşadı, ancak İsrail işgal ordusu sonunda İHA'ların Lübnan'dan fırlatıldığını doğruladı.

İsrail medyası bu olayın bugüne kadar bir insansız hava aracının Lübnan'dan işgal altındaki Filistin topraklarına kadar kat ettiği en uzun mesafeye işaret ettiğini bildirdi.

[video]

Lübnan'ın 100 km güneyindeki Herzliya'da, insansız hava araçlarının İsrail hava savunmasını ihlal etmesi nedeniyle siren sesleri duyuldu ve yerleşimciler arasında paniğe neden oldu. 

Herzliya belediyesi sözcüsü yerleşimcileri önlem olarak sığınakların yakınında kalmaya çağırdı. 

Lübnan sınırında 24 saat içinde 20 İsrail askeri yaralandı

İsrail medyası Perşembe günü, 20'si Lübnan sınırında ve ikisi Gazze Şeridi'nde olmak üzere 24 saat içinde 22 İsrail askerinin yaralandığını bildirdi.

İşgal altındaki Sefad'da bulunan Ziv Tıp Merkezi, Lübnan'ın kuzey sınırında Hizbullah ile yaşanan çatışmalarda yedi yaralı askerin bulunduğunu doğruladı.

İsrail medyası, Orta el-Celil'deki Karmiyel bölgesini hedef alan bombardımanın ardından dört yaralı bildirildiğini, bir İsrail helikopterinin yaralıları tahliye etmeye çalışırken Mis el-Cebel bölgesinde doğrudan vurulduğunu ve İsrail ambulanslarının olay yerinden kaçmak zorunda kaldığını belirtti.

Perşembe sabahı erken saatlerde İsrail işgal ordusu, Lübnan sınırında devam eden çatışmalarda bir askerinin öldüğünü ve bir diğerinin de yaralandığını itiraf etti.

Ordu, askerin 228. Tugay'dan olduğunu ve 5030. Tabur'dan bir başka askerin de aynı olayda ağır yaralandığını ve hastaneye nakledildiğini açıkladı.

Böylece İsrail ordusunun güney Lübnan'a kara harekatının başlamasından bu yana ölen asker sayısı 12'ye yükselirken, İslami Direniş Operasyon Odası işgal güçlerinin aralarında seçkin subay ve askerlerin de bulunduğu en az 35 ölü ve 200 yaralı verdiğini doğruladı.