Hizbullah’tan cepheyle ilgili önemli açıklamalar

12 Ekim 2024

Hizbullah Operasyon Odası, İsrail işgal güçlerinin ilerleme girişiminde bulunduğu bölgelerde güçlü bir direnişle karşılaştığından hiçbir tepeyi kontrol edemediği ve bu nedenle de yeni saldırı cepheleri kurmaya çalıştığı bildirdi.

YDH- Hizbullah Operasyon Odası Cuma akşamı yaptığı açıklamada, İsrail işgal güçlerinin, doğu kesiminde işgal altındaki Filistin'e komşu güney sınır köylerine doğru ilerleme girişimleri sırasında önemli gerilemeler ve güçlü direnişle karşılaştıktan sonra, son zamanlarda batı kesiminde yeni saldırı cepheleri kurmaya çalıştığını belirtti. Buna Ras el-Nekura ve Cel el-Alem'den el-Müşerfa ve el-Lebuna'ya doğru bir hareket kaymasının da dahil olduğu bildirildi.

Açıklamada İsrail işgal güçlerinin “avantaj sağlayabileceğine inandıkları araziyi kullanmayı amaçladıkları” belirtildi.

Ayrıca, İsrail hava kuvvetlerinin karadan ve denizden ağır topçu bombardımanı eşliğinde çok sayıda hava saldırısı gerçekleştirdiği ve yeni kurulan cephelerde ilerlemeye çalışmadan önce ez-Zahira, Alma eş-Şaab ve el-Nekura gibi bölgeleri hedef aldığı kaydedildi.

Salı günü erken saatlerde İsrail işgal güçlerine bağlı bir birlik Ras el-Nekura'dan el-Lebuna'ya doğru ilerlemeye çalışarak UNIFIL merkezine ulaşmayı ve orada bir pozisyon almayı amaçladı. Ancak Direnişçiler onlara uygun silahlarla karşı koyarak geri çekilmeye zorladı.

Çarşamba günü yapılan açıklamada, İsrail işgal güçlerinin el-Lebuna'ya doğru ilerlemek için üç girişimde daha bulundu. Ancak her seferinde onları roketler, top mermileri ve güdümlü füzelerle hedef alan Direniş tarafından püskürtüldü, sonuçta geri çekilmeye zorlandılar ve saflarında önemli kayıplar verdiler.

Açıklamada ayrıca, Çarşamba günü Direniş'in Ras el-Nekura'dan el-Müşerfa'ya doğru bir İsrail sızma girişimi tespit ettiği vurgulandı. Bunun üzerine Direniş, sızma girişiminde bulunan grubu, aralarında patlayan ve askerlerin çoğunun yaralanmasına neden olan bir insansız hava aracıyla hedef aldı.

Perşembe günü bir başka grup İsrail işgal askeri, bir Merkava tankı eşliğinde Ras el-Nekura'dan el-Lebuna'ya doğru ilerlemeye çalıştı.

Açıklamaya göre, tank menzile girer girmez Direniş tarafından güdümlü bir füzeyle vuruldu ve tam isabet alarak imha edildi. Operasyon tankın alev almasına, mürettebatının ölmesine ve yakınlarda siper almış askerlerin yaralanmasına neden oldu. Birkaç saat boyunca kayıpları geri almak için dört ayrı girişimde bulunmalarına rağmen, İsrail işgal güçleri Direniş savaşçıları tarafından defalarca püskürtüldü ve her seferinde geri çekilmeye zorlandı.

Tırmanış günden güne artıyor

Hizbullah ile İsrail işgal subayları ve askerleri arasındaki yoğun çatışmaların ortasında, destek birimleri de işgal altındaki topraklardaki sınır yerleşimlerindeki ve cephe hatlarındaki askeri bölgeler ve üslerdeki İsrail işgal ordusu yoğunluklarını, mevzilerini ve ikmal hatlarını hedef almaya devam ediyor.

Lübnan'daki İslami Direniş Operasyon Odası ayrıca Hizbullah'ın hem füze hem de hava kuvvetlerinin işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki İsrail askeri üslerini ve yerleşim yerlerini ısrarla hedef aldığını vurgulayarak bu çabayı “günden güne artan bir tırmanış” olarak tanımladı.

Açıklamada ayrıca, Hizbullah tarafından gerçekleştirilen tüm bu askeri operasyonların “İslami Direniş liderliği ile operasyon odası arasında, ön saflarda görev yapan kardeşlere kadar uzanan üst düzey ve gerçek zamanlı bir koordinasyonla” yürütüldüğü ifadesi yer aldı.

Operasyon Odası açıklamanın devamında, İsrail işgal ordusunun son günlerde “Güney Lübnan'da sözde kara manevrasına başladığını duyurmasına rağmen, tanklarını ve askeri araçlarını hedef alınma korkusuyla Lübnan tarafında gösteremediği ve onları açık olmayan yerlere yerleştirdiği” vurgulandı. Buna rağmen bu araçların yine de füzeler ve top mermileri tarafından hedef alındığı ve ağır kayıplar verdiği belirtildi.

Bunların yanı sıra, İsrail işgal güçlerinin “ele geçirmeyi hedefledikleri stratejik tepelerin hiçbirinde kontrolü sağlayamadıkları” da teyit edildi. Bunun yerine, özellikle fotoğraf çekimleri ve medya gösterileri için sadece bazı sınır köylerinin eteklerindeki birkaç eve ulaşmayı başardıkları bildirildi.