Elon Musk'tan Trump iktidarı için girişim

12 Ekim 2024

Haberler X'in sahibi Elon Musk'ın, ABD eski Başkanı Donald Trump ile sık sık temas halinde olduğunu, her hafta birkaç kez konuştuğunu ve seçmenleri eski başkan için harekete geçirmeyi amaçlayan girişimleri önemli ölçüde finanse ettiğini gösteriyor. 

YDH- Axios'a göre, Tesla ve SpaceX'in CEO'su ve X'in sahibi Elon Musk, daha önce siyasi bağışlardan kaçınan tutumunu değiştirerek Amerika Birleşik Devletleri eski Başkanı Donald Trump'ın kampanyasına on milyonlarca dolar yatırım yaptı ve Trump'ın kazanamaması halinde “mahvolacağını” ilan etti. 

Musk geçtiğimiz Cumartesi günü Trump'la birlikte ilk kez bir mitinge katılarak manşetlere çıktı. 

New York Times'a göre Musk'ın bu müdahalesinin “modern tarihte benzeri yok”. 

Trump'ın kampanyası Musk'ın desteğiyle ilgili olarak Axios'un sorularına henüz yanıt vermedi. 

Musk'ın önemli savaş eyaletlerinde bizzat kapı kapı dolaşarak kampanya yürütebileceğine dair iddialar da medyada dolaşıma girdi.

Dünyanın en zengin kişisi, Trump'ın yeniden seçilmesi yarışında kilit bir oyuncu haline geldi

Musk, sosyal medya platformu X'te Trump'ı aktif olarak destekledi, aşırı sağcı komplo teorilerini paylaştı ve Demokratların adayı olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i eleştirdi. 

Musk'ın Amerika PAC adlı siyasi eylem komitesinin Trump'ın çabalarını desteklemek için yaklaşık 80 milyon dolar ayırdığı ve başlangıç bütçesinin 140 ila 180 milyon dolar arasında değiştiği bildirildi. 

Süper PAC'ı ayrıca Birinci ve İkinci Değişiklikleri destekleyen bir dilekçe için imza toplanmasına yardımcı olan kişilere 47 dolar vererek seçmen toplamayı teşvik ediyor. 

Ayrıca Musk, Trump'ın gündemini daha fazla desteklemek için X'te daha önce aktif olmayan @America hesabının kontrolünü ele geçirdi. 

Seçim yaklaşırken, Musk'ın gelecekteki bir Trump yönetimindeki potansiyel rolü, kampanya katılımının odak noktası olmaya devam ediyor. 

Yakın zamanda Tucker Carlson ile yaptığı bir söyleşide Musk, Trump'ın yenilgisinin sonuçları hakkında spekülasyonda bulunarak “Sence hapis cezam ne kadar sürecek?” diye sordu.

Musk'ın Trump'ı Beyaz Saray'a geri döndürmek için “benzersiz” çabaları

Trump'ın kazanacağı bir zafer, Elon Musk'a kabinede ya da danışman olarak bir rol sağlayabilir.

Mart ayında Musk, sonucu finansal olarak etkilemekten kaçınmak için başkanlık kampanyalarına katkıda bulunmaktan kaçınacağını belirtti.

Amerikan haber sitesi Axios, o dönemde bile Musk'ın kapalı kapılar ardında, Demokratların muhtemel adayı olan Başkan Biden'ı nasıl alt edeceğine dair strateji geliştirmeye başlamış olduğunu iddia ediyor.

Temmuz ayında Butler, Pennsylvania'daki bir miting sırasında Trump'a yönelik bir suikast girişiminin ardından Musk, Trump'ı açıkça destekledi ve kampanyaya katılımını artırdı.

Ayrıca, Axios'tan Andrew Solender'in haberine göre Musk'ın süper PAC'ı ülke çapında Cumhuriyetçi Meclis adaylarını desteklemek için milyonlarca yatırım yaptı.