Liberman: Netanyahu'nun stratejisi yok

13 Ekim 2024

Yisrael Beytenu Partisi lideri Avigdor Liberman, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu tutarlı bir stratejiden yoksun olmakla eleştirdi.

YDH- Eski bir savunma ve dışişleri bakanı olan Avigdor Liberman, Times of Israel'e verdiği mülakatta İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, İsrailli general Gadi Eisenkot ve İsrail ordusu Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile birlikte 2016 yılında ''Hamas'ın olası işgaline'' ilişkin yaptığı uyarıları kibirleri nedeniyle görmezden geldiğini iddia etti. 

Netanyahu'nun Filistin sorununu ele alış biçiminden hayal kırıklığına uğrayan Liberman 1999 yılında sertlik yanlısı Yisrael Beytenu'yu kurmuştu.

İsrail siyasetinin önemli isimlerinden biri olan Liberman, Netanyahu'yu 7 Ekim olaylarından önce güvenlik uyarılarını dikkate almamakla, askeri kararları siyasileştirmekle, tutarlı bir stratejiden yoksun olmakla ve çatışmayı bir sonraki seçimlere kadar ertelemekle suçladı. 

Liberman son olarak Netanyahu'nun liderliğini eleştirerek onu “aşırı özgüvenli ve kibirli” olarak nitelendirdi.

Liberman ayrıca Hamas ve Hizbullah gibi grupları destekleyen İran'dan gelen tehdide de değinerek İsrail'in tepkisinin uzun süreli bir çatışmayı önlemek için “orantısız” olması gerektiğini ileri sürdü.

Liberman, Başbakan Netanyahu'nun 2025 bütçesinin geçirilmesindeki zorlukları ve Netanyahu'nun yolsuzluk davası ifadesinin zamanlamasını gerekçe göstererek Knesset'i muhtemelen dağıtacağını ve Kasım ayında yeni seçimlere gidileceğini öngördü. 

Liberman ayrıca Netanyahu'nun güvenliği siyasileştirdiğine dikkat çekerek Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Washington gezisinin iptal edilmesini örnek gösterdi. 

Netanyahu'nun ulusal güvenlik çıkarları yerine kendi statüsüne öncelik verdiğini iddia etti.