YDH- İsrail basınında yer alan haberlere göre, son rakamlar, İsrail'in geçen yıl Ekim ayı başında Gazze'ye yönelik savaşının başlamasından bu yana işgal altındaki toprakları terk eden İsrailli ‘yerleşimcilerin’ sayısında kayda değer bir artış olduğunu ortaya koydu.
İsrail gazetesi Maariv, içinde bulunduğumuz yılın ilk yedi ayında 40 bin ‘yerleşimcinin’ göç ettiğini, bunun da saldırıdan önceki göç oranını üçe katladığını ve önceki yıllara kıyasla her ay 2 bin ‘yerleşimcinin’ daha ülkeyi terk ettiğini belirtti.
Maariv ayrıca, son yıllarda yaklaşık bir milyon yerleşimcinin tam ölçekli bir savaş durumunda “önlem” olarak yabancı pasaport aldığını da sözlerine ekledi.
Gazete, mali transferler açısından İsrailli ‘yerleşimcilerin’ yılın ilk yedi ayında yurt dışına 7 milyar dolar mevduat transfer ettiğini vurguladı.
Ayrıca, göç edenler arasında doktorlar, bilim insanları, eczacılar ve yüksek teknoloji uzmanları da bulunduğundan, bir “beyin göçü” olgusuna da işaret etti.
Tüm bu gelişmeler, Filistin Direnişi, Lübnan ve Irak'taki İslami Direniş ve Yemen Silahlı Kuvvetleri gibi Direniş Ekseni gruplarının işgal altındaki topraklarda İsrail hedeflerine karşı aralıksız askeri operasyonlar düzenleyerek işgal rejimine stratejik darbeler indirdiği bir dönemde gerçekleşiyor.
El-Meyadin'in bildirdiğine göre, geçtiğimiz ay Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) verileri, 2022 ve 2023'ün ilk yarısında işgal altındaki toprakları kalıcı olarak terk eden İsrailli ‘yerleşimcilerin’ sayısında keskin bir artış olduğunu gösterdi.
İsrail Kanalı 13'ün aktardığı rakamlara göre, 2021 yılında yaklaşık 31 bin İsraillinin göç ettiği (gelen 29 bine kıyasla), 2022'de 38 bininin göç ettiği (23 bininin geldiği), 2023'te ise 55 bin 300'ünün yurt dışına taşındığı (27 bininin geldiği) kaydedilerek %50'nin üzerinde bir artış olduğu belirtildi.
Haberde, yaklaşık 40 bin 400 İsrailli ‘yerleşimcinin’ işgal altındaki toprakları terk ettiği belirtildi.
Temmuz ayında İsrailli Kanal 12, Filistin Direnişi'nin 7 Ekim 2023'te Aksa Tufanı Operasyonu'nu gerçekleştirmesinin ardından işgal altındaki toprakları kalıcı olarak terk eden İsrailli ‘yerleşimcilerin’ sayısının arttığını gösteren CBS verilerini aktardı.
Yine Temmuz ayında İsrail medyası, çok sayıda İsrailli ‘yerleşimcinin’ geri dönme niyeti olmaksızın işgal altındaki Filistin'i terk ettiğini bildirerek İsraillilerin “tersine göçünde” önemli bir artış olduğunu ortaya koydu.
İsrail Kanal 13, verilere dayanarak durumu “çok sert” olarak nitelendirdi ve işgal altındaki Filistin'i terk eden İsrailli ‘yerleşimcilerin’ sayısında gerçekten de büyük bir artış olduğunu belirtti.
İsrail gazetesi Haaretz'in yazarı ve “Yedinci Ekim” kitabının yazarı Lee Yaron, verilerin Ekim ayından bu yana 5 bin İsrailli ‘yerleşimcinin’ İsrail'de kalmayı kestiğini gösterdiğini, bunun da Ekim ve Temmuz ayları arasında bir önceki yıla göre %150'lik bir artış anlamına geldiğini söyledi.
İkametlerini yarıda kesenlerin genç ve çocuklu olduğunu ve “hayatlarına başka bir yerde başlamayı tercih ettiklerini” teyit ettiklerini belirten Yaron, “ikametlerini yarıda kesenler savaş nedeniyle kendilerini güvende hissetmediklerinden bahsediyor” dedi.