Teknoloji devi, İsrail'deki planlarını rafa kaldırdı

13 Ekim 2024

İsrail ekonomi gazetesi Globes'un bildirdiğine göre, "teknoloji devi" Oracle, yapay zeka veri merkezini savaş ve düşük maliyetler nedeniyle BAE'de inşa edecek.

YDH- Globes, ABD'li teknoloji devi Oracle’ın (NYSE: ORCL), bankalar, sağlık fonları ve savunma kuvvetleri gibi müşterilerine yapay zeka işleme hizmetleri, veri yönetimi ve bilgi depolama sağlamak için İsrail'de güçlü bir yeraltı veri merkezi kiralayan ilk şirketlerden biri olduğunu söyledi.

Microsoft, Amazon ve Google İsrail'de veri merkezleri kurmadan önce Oracle’ın 2019 yılında yerel pazara girmeye ve Kudüs'ün Har Hotzvim bölgesinde bir yeraltı veri merkezinin dört katını kiralamaya karar verdiğini belirten Globes, bu 14 bin metrekarelik tesisin saatte 8 megawatt elektrik tükettiğini kaydetti.

Globes, söz konusu firmanın geçtiğimiz aylarda, yapay zeka ve yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) altyapıları gerektiren karmaşık bilgisayarların işlemleri için çok daha büyük 30 megavatlık bir veri merkezi inşa etmenin fizibilitesini incelemeye başladığını ifade etti.

Veri merkezini inşa etmenin maliyetinin 250 milyon dolardan fazla ve tesis için düşünülen yerlerden birinin de İsrail olduğunu söyleyen gazete, Oracle’ın aynı zamanda Yunanistan, Suudi Arabistan ve BAE gibi başka yerleri de değerlendirdiğini belirtti.

Globes, Başbakan Benjamin Netanyahu'ya yakın olan İsrailli CEO Safra Catz ve CTO Larry Ellison tarafından yönetilen Oracle'ın büyük veri merkezini BAE'de inşa etmeyi seçtiğini iddia etti.

Globes, konuyla ilgili nihai kararın henüz alınmadığını ancak BAE'nin tercih edilmesi ihtimalinin, uluslararası teknoloji devlerinin savaş sırasında İsrail'de büyük projelerin inşası için taahhütte bulunma konusundaki “endişelerini” gösterdiğini söyledi. Globes’e göre, bazı şirketler savaşın bitmesini beklerken, diğerleri çoktan başka bölgelere taşındı.

Oracle'ın yönetiminin özellikle İsrail yanlısı olarak görüldüğünü dile getiren Globes, şirketin liderlerinin geçmişte birçok kez İsrail'deki faaliyetlerini genişletme konusunda konuştuklarını hatırlattı.

Globes, İsrail'de doğan ve ABD'de büyüyen Catz’ın, 2021 yılında kendilerine verdiği demeçte, Google ya da Amazon'un aksine, “şirketin İsrail ile işbirliğinden memnun olmayan bir çalışanın şirkette yeri olmadığını” söylediğini aktardı.

Catz’ın ayrıca, yerel pazara hizmet verecek ve İsrail'e uzaktan hizmet veren yabancı şirketlere bağımlılığı ortadan kaldıracak bir İsrail veri merkezi inşa etmenin önemini vurguladığı bilgisi verildi. Netanyahu'yu 2022'de muhalefet başkanıyken Hawaii'deki malikanesinde ağırlayan CEO Ellison'ın bir zamanlar Netanyahu'ya Oracle'ın yönetim kurulunda yer vermeyi teklif ettiğine bile inanıldığı bildirildi.

Teknoloji devleri İsrail'de kiralama yapıyor

Yapay zeka hizmetlerini tüketmeye yönelik küresel iştah, teknoloji devlerinin artan bir hızla büyük bilgisayarlar inşa etmesine neden oldu. Bunlar, güçlü süper bilgisayarlar oluşturmak için birbirine bağlanan yüzlerce sunucu kabininin yerleştirildiği devasa binalar. Yapay zekadan önce bile Amazon, Google ve Nvidia gibi dev şirketler, İsrail'deki bulut operasyonlarını genişletmenin bir parçası olarak bankalara, sigorta şirketlerine, sağlık fonlarına ve devlet bakanlıklarına yakından hizmet vermek için Sharon bölgesinde, Modi'in-Shoham ve Beit Shemesh bölgesinde on binlerce metrekarelik veri merkezi alanı kiraladı.

Globes fakat tüm bunlara, “savaş sırasında büyük bulut şirketlerinin İsrail'e verdikleri yeni taahhütleri durdurdukları gerçeğini” de eklemek gerekiyor dedi.

Globes şöyle devam etti: “Bu konuda İsrail aleyhine gelişen olayları  Yeni binalar inşa etmek için görüşmelerde bulunanlar bunları dondurdu. Amazon ya da Microsoft gibi İsrail'deki faaliyetlerini genişletmesi gerekenler ise bunu mevcut altyapılarına dayanarak yaptılar. Birçoğu, İsrail'in Asya ile Orta Doğu ve Avrupa arasındaki fiber optik kabloların merkezi bir kavşağı haline geleceği beklentisiyle burada büyük projeler planladı. Ancak İsrail'den geçmesi beklenen iki ana fiber optik kablonun -Centurion ve Google'ın Blue Raman- konuşlandırılması İsrail'deki savaş ve Kızıldeniz'deki Husi tehdidi nedeniyle donduruldu. Tahminlere göre Blue kablosunu Yunanistan'dan İsrail'e bağlaması beklenen geminin gelişi en az bir yıl ertelendi.”

Globes, BAE’nin sadece ucuz ve bol arazi ve düşük tarifeli elektrik sunmakla kalmadığını, aynı zamanda teknoloji devlerini çekmek için milyarlarca dolarlık devlet yatırımı yaptığını bildiriyor.