İsrail, Gazze'yi ilhak etmeyi planlıyor

13 Ekim 2024

İsrail rejiminin Gazze Şeridi'nin geniş bir bölümünü ilhak etmeye yönelik stratejik adımlar attığı bildirildi.

YDH - İsrailli yetkililer, rejimin esir takası anlaşmasına destek vermediğini ve Gazze Şeridi’nin büyük bölümünün ilhak edilmesine yönelik siyasi baskının arttığını söyledi.

Kapalı kapılar ardındaki görüşmelerde, anlaşma için müzakerelerin durdurulmasının ardından uluslararası taraflarla bu konuda herhangi bir temas olmadığından, bir anlaşmaya varma şansının zayıf göründüğü ifade edildi.

Ayrıca, o tarihten bu yana esirlerin durumu konusunda üst düzey güvenlik yetkilileri ve siyasi kademeler arasında bir görüşme yapılmadığını belirtti.

Haaretz ile konuşan sahadaki komutanlar, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde operasyon yapma kararının derinlemesine tartışılmadan alındığını ve bu hamlenin esas olarak kış yaklaşırken bölgeden kıyı alanlarına taşınması beklenen Gazze halkına baskı yapmayı hedeflediğini dile getirdi.

Şu anda yapılanların, siyasi kademenin Tümgeneral Giora Eiland’ın "abluka ve aç bırakma" planının uygulanmasına zemin hazırlamayı amaçladığı kaydedildi.

Bu plana göre, kuzey Gazze Şeridi’nde kalanlar "Hamas casusu" olarak değerlendirilecek ve burada saldırı düzenlemelerine izin verilecek. Öte yandan, güneyde insani yardım sağlanırken kuzeyde kalanların aç bırakılacağı öngörülüyor.