Filistinlileri aç bırakarak katletme planı masada

14 Ekim 2024

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun kapalı bir meclis oturumunda, evlerini terk edemeyen veya terk etmek istemeyen yüz binlerce Filistinliyi açlığa mahkum etmeyi amaçlayan planı değerlendirdiği öğrenildi.

YDH- İsrail işgal rejiminin Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze'nin kuzeyine insani yardımların ulaştırılmasını engelleme planını değerlendirmeye başladı.

Associated Press haber ajansı, planın emekli generallerden oluşan bir grup tarafından Netanyahu’ya sunulduğunu aktardı. Planda İsrail'in Gazze Şeridi'ni ikiye bölecek yeni bir yönetim kurulana kadar kuzeyi kontrol altında tutması öngörülüyor.

İsrail medyası, Netanyahu'nun kapalı parlamento komitesi toplantısında planı değerlendirdiğini bildirdi.

Plana göre, Kuzey Gazze'de kalan siviller savaşçı olarak sınıflandırılacak ve İsrail askerlerinin onları öldürmesine izin verilecek. Yiyecek, su, ilaç ve yakıta erişimleri engellenecek.

Konuya vâkıf İsrailli yetkililer, planın bazı bölümlerinin uygulamaya konulduğunu söyledi.

Plan, Filistinlilere Kuzey Gazze Şeridi'nin üçte birini, yani Gazze şehrini de kapsayan bölgeyi kapalı askeri bölge ilan etmeden önce, bölgeyi terk etmeleri için bir hafta süre veriyor.

İsrail, yıl boyunca süren ölüm ve yıkım kampanyası boyunca kuzeye yönelik çok sayıda tahliye emri verdi. Bunların en sonuncusu pazar günüydü.

Bölge sakinleri, İsrail güçlerinin kimsenin kuzeye giriş çıkışına izin vermemesi nedeniyle kendilerinin Gazze'nin geri kalanından izole edildiğini söylüyor.

BM'ye göre 30 Eylül'den bu yana kuzeye yiyecek, su veya ilaç taşıyan hiçbir kamyon girmedi.

Şimdiye kadar çok az Filistinli son tahliye emrine uydu. Ayrıca gidecekleri güvenli bir yer olmadığı ve asla geri dönmelerine izin verilmeyeceği için büyük bir korkunun hakim olduğu belirtildi.

Ailesiyle birlikte Gazze’deki Oxfam'da çalışan 26 yaşındaki Filistinli yardım görevlisi Jomana Elkhalili konuyla ilgili şunları söyledi: “Bütün Gazzeliler bu plandan korkuyor. Yine de kaçmayacaklar. Bir daha aynı hatayı yapmayacaklar. Güvenli olmadığını biliyoruz. Bu yüzden kuzeydeki insanlar gitmektense ölmenin daha iyi olduğunu söylüyor.”

Pazar gününden bu yana yalnızca 100 civarında Filistinlinin kuzeyden kaçtığını belirten BM Filistinli Mülteciler Ajansı Başkanı Philippe Lazzarini, “En az 400.000 kişi bölgede mahsur kaldı. Neredeyse hiçbir temel malzeme bulunmadığından açlık yayılıyor” dedi.

Bu arada İnsan hakları grupları, planın büyük ihtimalle sivilleri aç bırakacağını belirtti. Ayrıca, gıdanın silah olarak kullanılmasını ve zorla taşınmasını yasaklayan bu vahşetin, uluslararası hukuka aykırı olduğu bildirildi.