ABD İsrail için Yemen’i karıştırmanın hazırlığında

14 Ekim 2024

ABD, Müslüman Kardeşler örgütünün Yemen kolu olan Islah Partisi ile birlikte, Yemen’deki Ensarullah Hareketi’nin gerçekleştirdiği Filistin’e destek operasyonlarını durdurma planları yapıyor.

YDH- El-Ahbar gazetesine konuşan Ensarullah’a yakın bir kaynak, Suudi-BAE koalisyonu güdümündeki Yemenli tarafların, Ensarullah karşıtı Amerikan planlarını uygulamaya hazırlandığını söyledi.

Ensarullah’ın Filistin’e destek operasyonlarını durdurmak isteyen ABD’nin planlarının başarıya ulaşmayacağını söyleyen kaynak, söz konusu grupların ABD-İsrail cephesi açmaları durumunda Ensarullah’tan beklenmedik bir yanıt alacaklarını belirtti.

Kaynaklar, Ensarullah’a bağlı Sanaa güçlerinin, hem içeride hem de dışarıda tüm Amerikan ve Suud-BAE koalisyonuna bağlı grupların hareketlerini izlediğini vurguladı.

“Koalisyon ülkelerine bağlı milislerden gelecek herhangi bir yeni tırmanışın, İsrail’e destek cepheleri olarak değerlendirileceği ve bunun, Yemen ordusu ve halkının tüm kesimleri tarafından sert bir karşılık bulacağı” ifade edildi.

Öte yandan ABD yönetiminin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, geçen ay ABD Savunma Bakanlığı tarafından onaylanan askeri tırmanış planının uygulanmasını değerlendirmek üzere, Aden hükümeti Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Sağir b. Aziz ve Suudi-BAE koalisyonuna bağlı bazı grup liderleriyle Washington'da, ABD askeri liderlerinin katılımıyla iki gündür toplantılar düzenliyor.

Bununla eş zamanlı olarak ABD’nin Yemen Büyükelçisi Stephen Fagen’in, planın uygulanması kapsamında koalisyona bağlı bir dizi parti lideriyle istişarelere öncülük ettiği bildirildi.

Bu doğrultuda Islah partisine mensup Marib valisi Sultan el-Arade ile Batı Sahili'ndeki BAE yanlısı grupların komutanı Tarık Salih'e bağlı yetkililer arasında görüşmeler yapıldığı ifade edildi.

El-Ahbar gazetesine konuşan Sanaa’daki istihbarat kaynaklarına göre, ABD’nin Yemen Büyükelçisi, Islah Partisi ve Emirliklere bağlı grupların yetkilileriyle toplantı düzenlendi. Toplantıda onlardan Sanaa güçlerine karşı eylemleri tırmandırmaya hazırlık amacıyla aralarında ortak bir askeri operasyon odası kurmalarını istediği bildirildi.

Kaynaklar, söz konusu toplantıdan sonra Islah Partisi ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in yeğenine bağlı yetkililer arasında durumu değerlendirmek üzere görüşmeler yapıldığını aktardı.