İsrail'den Lübnan'da 'ateşkes' sinyali

15 Ekim 2024

İsrail, Lübnan'daki Hizbullah ile bir ateşkes için güvenlik şartlarını belirlemeye başlasa da saldırılarına devam etmek istediği için şu an ateşkese hazır değil.

YDH - İsrail ordusunun Hizbullah ile olası bir ateşkes için gerekli şartlarını belirlemeye başladığı, ancak şu an için böyle bir anlaşmaya hazır değil.

Başbakan Benyamin Netanyahu, dün gece Savunma Bakanlığı'nda, İsrail'in pazar günkü silahlı insansız hava aracı saldırısına vereceği yanıtı ve rejim ordusunun İran’a yönelik misilleme saldırılarını görüşmek üzere güvenlik istişareleri gerçekleştirdi.

Jerusalem Post'a konuşan bir kaynak, İsrail'in, Hizbullah ve İran’dan dolaylı ateşkes talepleri aldığını ancak direnişi zayıflatma amaçlı saldırılarını sürdürdüğü için ateşkese sıcak bakmadığını belirtti.

Bu süreçte, ABD ve diğer ülkelerden gelen ateşkes çağrıları önemli ölçüde artmış durumda. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, dün New York'ta, Lübnan'la ilgili arka arkaya iki kapalı kapı toplantısı düzenledi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı görüşmelerde, son beş gün içinde üç kez, İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a karşı sürdürdüğü askeri kampanyadan diplomasiye geçmesi gerektiğini söyledi.

Savunma çevrelerinden bazı kaynaklar, gazeteye yaptıkları açıklamadaü rejim ordusunun "Hizbullah’ın İsrail’i karadan işgal etme" veya havadan saldırma kapasitesini zayıflatmak için operasyonlarının haftalar değil, aylar sürebileceğine inanıyor.