YDH - Gazeteci Metin Cihan, Türkiye'deki bazı devlet kurumlarının veri güvenliğini İsrail merkezli bir şirkete emanet ettiğini belirterek, bu iddiaların belgelerle desteklendiğini açıkladı.
Cihan, Genelkurmay Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu İsrail şirketi ile çalıştığını ve emniyet istihbaratının da aynı şirket tarafından korunduğunu ifade etti.
Cihan, yetkililerin bu konuya ilişkin henüz açıklama yapmadığını ve durumun kamuoyuna duyurulmasının ardından sessizlikle karşılandığını söyledi.
X (eski adıyla Twitter) paylaşımda bulunan Cihan, "Resmî belgeleri yalanlamak faydasızdı, itiraf etmek ise kolay değildi. Bu yüzden sessiz kalmayı tercih ettiler," dedi.
Ancak, gazeteci Cihan bazı kurumların artık bu sistemi kullanmadığını öğrendiğini de ekleyerek listede bir güncelleme yapma ihtiyacı duydu.
Metin Cihan’ın sunduğu belgelere göre, Genelkurmay Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın veri güvenliği bir İsrail şirketine emanet.
Özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu sisteme Berat Albayrak döneminde geçtiği belirtildi. Cihan, aynı zamanda emniyet istihbaratının da siber güvenliğinin aynı şirkete teslim edildiğini duyurdu.
Cihan’ın ifadelerine göre, SGK da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından sonra bu İsrail şirketiyle sözleşme yenilemiş.
Bununla beraber Cihan, söz konusu İsrail şirketinin sıradan bir ticari şirket olmadığını, İsrail askeri istihbaratının bünyesinde kurulduğunu ve ordunun çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini vurguladı.
Şirketin İsrail ordusunun ana tedarikçisiyle konsorsiyum kurduğunu ifade eden Cihan, bu tür bir yapının neden tercih edildiği sorusunu da gündeme getirdi.
Ayrıca İsrail’e yönelik boykot çağrıları yapan bazı kesimlerin, devletin veri güvenliğini İsrail’e teslim etmesini eleştiren Cihan, “Hem İsrail'in bize saldırma planı olduğunu iddia etmek, hem de siber güvenliği onlara emanet etmek ne kadar mantıklı?” sorusunu yönelti.