İsrail'den Suriye'ye kara saldırısı sinyali

16 Ekim 2024

İsrail, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde askeri operasyonlarını genişletirken, Rus kuvvetlerinin Suriye’nin güneyindeki Dera vilayetinde stratejik bir gözlem noktası olan Tel el-Hara mevkiinden çekildiği bildirildi.

YDH - El Cezire'nin Reuters'e dayandırdığı haberine göre İsrail güçleri işgal altındaki Golan Tepeleri ve tampon bölgede yeni askeri faaliyetler yürütüyor.

Reuters'in güvenlik kaynakları, bu operasyonlar karşısında bölgede bulunan Rus kuvvetlerinin de çekildiğini ifade etti.

Lübnan ve Suriye’den askeri personel, İsrail güçlerinin Golan Tepeleri ile Suriye sınırındaki askerden arındırılmış bölge arasında kara mayınlarını temizlediğini ve yeni kontrol noktaları kurduğunu bildirdi.

Kaynaklara göre, bu gelişmeler İsrail'in Hizbullah’a karşı kara saldırılarını genişletebileceği sinyalini veriyor.

Ajansın görüşüne başvurduğu askeri uzmanlar, bu hamlenin İsrail’in ilk kez Lübnan sınırının daha doğusunda Hizbullah'a karşı saldırılar düzenleme niyetinde olabileceğini ve aynı zamanda bölgede keşif ve gözetleme operasyonları için güvenli bir alan yaratmayı amaçladığını dile getirdi.

Diğer güvenlik kaynakları, İsrail’in askerden arındırılmış bölgeyi ayıran çitin yerini değiştirerek Suriye tarafına kaydırdığını ve bölgede daha fazla tahkimat inşa etmek amacıyla kazı çalışmaları yürüttüğünü ortaya koydu.

Bu kaynaklar arasında Suriye’nin güneyinde görev yapan bir Suriyeli asker, bir Lübnan güvenlik yetkilisi ve bir Birleşmiş Milletler barış gücü görevlisi de yer alıyor.

Son 50 yıl boyunca, 1973 savaşının ardından Birleşmiş Milletler Ayrılma Gözlemci Gücü'nün (UNDOF) faaliyet gösterdiği bu askerden arındırılmış bölge, İsrail ve Suriye güçleri arasında bir tampon bölge görevi gördü.

New York'taki bir UNDOF yetkilisi, "İsrail askeri güçlerinin son zamanlarda ayrılma bölgesi civarında bazı inşaat faaliyetleri gözlemlendiğini" doğrularken, daha fazla ayrıntı vermedi.

İsrail ordusuna mayın temizleme çalışmaları hakkında sorular sorulduğunda, rejim ordusu yetkilileri “operasyonel planlar hakkında yorum yapmadıklarını” ve şu anda kuzeydeki yerleşimcilerin güvenli şekilde evlerine dönebilmesi için Hizbullah'la mücadele ettiklerini iddia etti.

Öte yandan, Suriye ve Lübnan’daki kaynaklar, Rus kuvvetlerinin Suriye’nin güneyindeki Dera vilayetinde stratejik bir gözlem noktası olan Tel el-Hara mevkiinden çekildiğini bildirdi.

Suriyeli bir askeri yetkili, Rusya'nın bir çatışmayı önlemek amacıyla İsraillilerle anlaşarak bu bölgeden ayrıldığı bilgisini verdi.