YDH - İbranice yayın yapan Maariv gazetesi yazarı Liraz Margalit, Siyonist rejimin İran'a karşı vereceği yanıtın neden geciktiğini ve bu durumun yarattığı belirsizliği analiz etti.
Margalit, "Sürekli sorulan sorulardan biri de İran'a verilecek yanıtı tam olarak neyin geciktirdiği? Tepkinin boyutu ne olacak ve tam olarak neyi bekliyoruz?" diye sordu.
Rejimin bir "bekleme" modunda olduğunu belirten yazar, havayollarının İsrail'e uçmaktan çekindiğini, etkinliklerin iptal edildiğini ve vatandaşların stres altında olduğunu anımsattı.
Margalit, tepkiden sonra bir karşı tepki geleceği ve olayın kontrol altına alınıp alınmadığının ancak o zaman anlaşılacağını ifade etti.
İran'ın Sadık Vaad-2 operasyonunun üzerinden iki hafta geçtiğini hatırlatan Margalit, geçen her günün tepkiyi daha az anlamlı hale getirdiğini belirtti.
"Tepki momentumunun kendi kuralları vardır" diyen yazar, uluslararası meşruiyetin ve güçlü bir tepki verme kabiliyetinin zamanla azaldığını vurguladı.
Zaman geçtikçe orantısız bir tepkinin önemsizleştiğini ifade eden Margalit, İsrail'in ve ABD'nin yanıtın zamanı ve kapsamına ilişkin mesajlarının sızdırılmasına işaret etti.
Diğer yandan Margalit, Beyaz Saray ile İsrail arasında güven eksikliği olduğuna dikkat çekti.
"Kuşkusuz askeri düzeyde ilişkiler mükemmel, fakat siyasi düzeyde tam ve kanıtlanabilir bir güven eksikliği var," diyen yazar, ABD'nin Siyonist rejimin İran'ın petrol kaynaklarına ve nükleer tesislere saldırmasını istemediğini belirtiyor.
Margalit, Washington yönetiminin petrol fiyatlarının artmasından ve seçimler öncesi bölgesel bir savaş riskinden endişe ettiğini dile getirdi.
Ayrıca Margalit, İsrail'in şimdiye kadar ABD'den izin istemediğini, ancak şu anda böyle bir duruma geldiklerini söyledi.
"Bir karşılık verileceği ve İran'ın vereceği bir karşılığın Amerikan yardımını gerektireceği hesaba katılmadan İran'a saldırı gerçekleştirilemez," ifadesini kullanan yazar, Siyonist rejimin bu aşamada ABD liderliğinde bir koalisyona ihtiyaç duyabileceğini kaydetti.
Bununla beraber Margalit, son haftalarda İsrail'in elde ettiği stratejik kazanımların ABD ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle aşındığını vurguladı.
"Her şey hesaplandı ve net bir stratejimiz var," iddiasını sorunlu bulan yazar, saldırının geciktirilmesinin İran'ı yatıştırmak için olduğu iddialarını da gerçekçi bulmadığını ifade etti.
Margalit, ABD'nin sessizliğini koruyamaması ve saldırıya ilişkin bilgilerin basına sızdırılmasının bu iddianın geçerliliğini zayıflattığını savundu.
Son olarak, Margalit, İsrail'in İran'a karşı en iyi stratejisinin ABD ile tepkinin kapsamı konusunda bir anlaşmaya varmak olduğunu dile getirdi.
"Tahran'a karşı bir karşı tepki olasılığı olmadığı, olursa da ciddi sonuçlarına katlanacakları sinyalini vermek önemlidir," değerlendirmesini yapan yazar, İsrail'in bu raunddan üstün çıkabileceğini iddia etti.