Golani Tugayı Lübnan'da ağır kayıplar verdi

17 Ekim 2024

Hizbullah'ın geniş cephelerde düzenlediği askeri operasyonlarla giderek artıyor.

YDH - İslami Direniş, İsrail sınırı boyunca işgal güçlerine karşı çeşitli noktalarda askeri operasyonlarına devam etti.

Safed ve Hayfa gibi büyük kentlerin füzelerle vurulması sürerken, İsrail'e ait iki adet Hermes-450 tipi insansız hava aracının da havada etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Direniş, bir dizi Merkava tankını imha etti ve savaşçılar, dün akşam Kazvah yakınlarında doğrudan işgal güçleriyle çatışmaya girdi. İşgal altındaki medya, dokuz helikopterin Hayfa ve Tel Aviv'deki hastanelere yaralı taşıdığını aktardı.

İsrail basını medyası, "zor bir olay" olarak nitelendirdiği bu çatışmalarda en az beş askerin öldüğünü ve yaralı sayısının ordu tarafından açıklanan 13’ten yaklaşık 30 subay ve askere yükseldiğini belirtti.

Rejim kuvvetleri, Hizbullah'ın etkisini azaltmak ve 100 kilometreden uzun bir cephe hattını kontrol altına almak amacıyla çatışma sahasını genişletti. Şebaa ve Kafr Şuba hattını da kapsayacak şekilde yeni operasyonlara başlayan rejim, çatışma alanını daha önce görülmemiş ölçüde genişletmek istiyor.

Lübnan topraklarında, İsrail askeri mevzilerine, yerleşim yerlerine ve rejim güçlerinin toplanma noktalarına yoğun füze saldırıları düzenlenirken, Ramiye yakınlarında bir Merkava tankı imha edildi. Sınır boyunca birçok noktada İsrail'in sızma girişimleri başarısız oldu ve püskürtüldü.

[video]

Sahadaki gelişmelere bakıldığında, rejim kuvvetlerinin harekete geçirilen saldırı hazırlığıyla orantılı bir askeri inisiyatif almaktan hala çekindiği görülüyor.

El-Ahbar gazetesi, rejimin ana çabalarının hâlâ direnişin gücünü değerlendirmek amacıyla seçkin grupların ateş keşif operasyonları ve sızma girişimlerinin sonuçlarına bağlı olduğunu yazdı.

Çatışmaların 15. gününde rejim, Şebaa ve Arakub bölgelerinde yeni cepheler açarak bu noktalar arasındaki bağlantı yollarını kontrol altına almaya çalıştı.

Bu bölgeler, direniş için stratejik sızma ve ikmal yollarını barındırdığı için büyük öneme sahip.

İsrail ordusu ayrıca Litani Nehri'nin yatağına bakan tepeleri de ele geçirmeyi hedefliyor. Bu hâkim noktalar, rejim kuvvetlerine çevreyi gözlemleme ve kontrol etme açısından önemli bir taktik avantaj sağlıyor ve cephe üzerinde istihbarat toplama ve isabetli saldırılar düzenleme kabiliyetlerini artırıyor.

Batı bölgesinde ise rejim Labbuna-Muşarefe-Ras Nakura hattındaki operasyonlarının çoğunu askıya aldı. Bunun yerine, 646. ve 4. Zırhlı Tugaylara bağlı kuvvetler, Ramiya ve Ayta Şaab civarındaki savunma hatlarını test etti. Üç gün süren hareketli çatışmaların ardından, Kazvah Tepesi'ne ulaşmak için bir saldırı başlattı.

Ancak direniş, güdümlü füzeler ve el yapımı patlayıcılarla ağır kayıplar verdirdi ve rejim kuvvetlerini geri çekilmeye zorladı. Geri çekilen rejim kuvvetlerine pusu kuran direniş savaşçıları, rejim topçusunun geniş kapsamlı ateş desteğine rağmen rejim kuvvetlerine ek kayıplar yaşattı.

98. Tümen, Taybe'nin batısındaki bir boşluktan geçerek Rab Otuz'a ulaştıktan sonra, Vadi el-Huceyr'e bakan tepeleri kontrol altına almaya yönelik ilerleyişine devam etti.

Ancak rejim, Adeyse, Taybe, Rab Selase, Merkaba ve Hula kasabalarına yoğun topçu ve hava saldırıları düzenleyerek kendi kuvvet yetersizliğini örtmeye çalıştı.

Meys el-Cebel, Merkaba, Adeyse ve Kefer Kila hatları ise 228. Tugayın görevinin tamamlanmasının ardından düşmanın stratejisinde ikincil önceliğe geriledi.

Bu gelişme, 91. Tümen'in görevinin 98. Tümen'in operasyonlarını güvence altına almak olarak değiştirildiğini ve bu tümenin Blida ve Meys el-Cebel yönelik bazı saldırı girişimlerinin esasen 98. Tümen'in harekâtını desteklemeye yönelik olduğunu gösteriyor.