İsrail'den 'diplomatik çözüm' arayışı

17 Ekim 2024

İsrail basını, rejimin “mutlak zafer” amacından vazgeçtiğini yazdı.

YDH - Yeditoh Ahronoth gazetesinden Ron Ben Ishai'nin haberine göre, Siyonist rejimin mevcut askeri stratejisi, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun hedeflediği “mutlak zafer” amacından vazgeçildiğine işaret ediyor.

Rejimin Gazze ve Lübnan’daki savaş cephelerinde benimsediği yol, kısa vadede askeri kazanımlar ve "diplomatik bir çözüm" üzerine kurulu.

İsrail Güvenlik Kabinesi tarafından onaylanan savaş hedefleri, siyasi mülahazalar nedeniyle genel tutulurken, rejim ordusu bu hedefleri somut görevler ve stratejilerle detaylandırıyor.

Ishai'nin haberinde şu ifadelere yer verildi: "İsrail’in Lübnan’daki askeri başarıları, diplomatik müzakereler için uygun bir zemin hazırlıyor. Savunma kaynaklarına göre, ordunun Hizbullah’ın uzun menzilli füze kapasitesini önemli ölçüde zayıflatmasıyla birlikte, Güney Lübnan’da bir ateşkes ihtimali belirmiş durumda."

Ron Ben Ishai’ye göre, Siyonist rejimin Hamas’ın kontrolünü sona erdirmesi ve bölgedeki insani yardımı "yönetmesi" için alternatif çözümler aradığı belirtiliyor. Ancak, Filistin Yönetimi'nin Gazze'de etkili bir kontrol sağlayamaması ve rejimin doğrudan bir sivil yönetim kurmak istememesi gibi engeller bulunuyor.

Haberde, İsrail’in Lübnan’da diplomatik çözüme daha yakın olduğu, fakat Gazze’deki durumun belirsizliğini koruduğu vurgulanıyor.

İsrail’in stratejisinin tam anlamıyla başarıya ulaşabilmesi için diplomatik hamlelerin etkili bir şekilde uygulanması ve iç siyasi engellerin aşılması gerektiği belirtiliyor.