USS Eisenhower, Yemen’in elinden “kıl payı” kurtulmuş

17 Ekim 2024

Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin, bir ABD uçak gemisinden yaklaşık sadece 200 metre uzağa düşen bir füzeyi başarıyla fırlatarak “etkileyici bir nişancılık becerisi” sergilediği belirtildi.

YDH- Newsweek'in haberine göre, Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin bu yılın başlarında Kızıldeniz'deki bir ABD uçak gemisini füzeyle vurmaya çok yaklaştığı bildirildi.

Olay, resmi adıyla Birleşik Devletler Askeri Akademisi olarak bilinen West Point'teki “Terörle Mücadele Merkezi”nin aylık yayını olan CTC Sentinel'in Ekim sayısında ayrıntılı bir şekilde yer aldı.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü Askeri ve Güvenlik Programı'nda Jill ve Jay Bernstein Araştırmacısı olarak görev yapan Michael Knights makalesinde Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin kendi silahlarını kullanarak gemilere karşı nasıl “etkileyici bir nişancılık becerisi” gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Makalede “bir ASBM [gemisavar balistik füze] ya da başka bir füzenin çok sığ bir yörüngede, minimum uyarı ile önleme şansı olmadan ulaştığı ve USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinden yaklaşık 200 metre [656 fit] aşağıya düştüğü" ayrıntılı olarak anlatıldı.

Newsweek, Orta Doğu'daki askeri operasyonlardan sorumlu ABD Merkez Komutanlığı ile e-posta yoluyla temasa geçerek yorum istediğini kaydetti. Yazar, olayla ilgili bilgilerin Yemen'de “uzmanlaşmış” Amerikan ve İngiliz istihbarat görevlileri ile yapılan görüşmelerden elde edildiğini belirtti.

Yemen Silhalı Kuvvetleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının patlak vermesinin ardından İsrail'i, İsrail'e bağlı gemileri ve Kızıldeniz, Bab el-Mendeb Boğazı ve Aden Körfezi'ndeki İsrail limanlarına giden gemileri hedef alan operasyonlar başlattı. Buna karşılık ABD ve Avrupalı müttefikleri İsrail gemilerini korumak için savaş gemileri konuşlandırdı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarında balistik ve seyir füzelerinin yanı sıra insansız hava, su üstü ve su altı araçları da dahil olmak üzere çok çeşitli silahlar kullandığı belirtildi. Hedeflerini “bulmak, tespit etmek ve bitirmek” için gemi tabanlı Otomatik Tanımlama Sistemi’ni kullandıkları ifade edildi.

Operasyonların, ABD donanmasının USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisi vurucu grubunu konuşlandırmaya zorladığı ve bu grubun “tarihi” olarak nitelendirdiği savaş konuşlandırması sırasında toplam 155 karadan havaya füze, 135 karadan saldırı seyir füzesi, yaklaşık 60 havadan havaya füze ve 420 havadan karaya silah kullandığı ifade edildi.

ABD Donanması şu anda bir uçak gemisi olan USS Abraham Lincoln'ü Orta Doğu'da konuşlandırıyor. Daha önce “kardeş gemi” USS Theodore Roosevelt ile birlikte konuşlandırılan uçak gemisi geçen ay bölgeden ayrılmış ve salı günü ana limanı olan Kaliforniya, San Diego'ya geri döndü.

Bir başka uçak gemisi olan USS Harry S. Truman'ın pazartesi günü Kuzey Avrupa'da Kuzey Denizi'ne konuşlandırılmasının, ABD'nin Orta Doğu'daki askeri varlığına ilişkin “endişeleri” arttırdığı ifade edildi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri 10 Ekim'de yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta başında Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin mazlum Filistin ve Lübnan halklarını desteklemek ve direnişleriyle dayanışma içinde olmanın yanı sıra ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına yanıt olarak iki askeri operasyon gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Seri, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin füze, İHA ve deniz kuvvetleri tarafından ortaklaşa yürütülen ilk operasyonda Kızıldeniz'deki Amerikan petrol tankeri OLYMPIC SPIRIT'in 11 balistik füze ve iki insansız hava aracıyla hedef alındığını söylemişti. Ayrıca, saldırıların hassas ve şiddetli olduğunu vurgulamıştı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin füze gücü tarafından gerçekleştirilen ikinci operasyonda ise ST. JOHN gemisi Hint Okyanusu'nda bir seyir füzesi ile hedef alınmıştı. Bunun tam isabetle sonuçlandığı bildirilmişti.