Türkiye, İsrail'e dikenli tel satmaya devam ediyor

19 Ekim 2024

Gazeteci Metin Cihan, Türkiye'nin, ticaret yasağına rağmen Filistin üzerinden İsrail'e dikenli tel ihraç etmeye devam ettiğini bildirdi. Cihan, bu ticaretin İsrail'in işgal ettiği topraklardaki ihtiyaçlar doğrultusunda arttığını ve hükümetin bu durumu bilinçli olarak örtbas ettiğini belirtti.

YDH - Gazeteci Metin Cihan, Türkiye'nin Filistin üzerinden İsrail'e dikenli tel göndermeye devam ettiğini bildirerek, büyük bir skandalı daha gün yüzüne çıkardı.

Cihan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, daha önce kamuoyunda tepki çeken dikenli tel ticaretinin, İsrail ile olan ticaret kısıtlamalarına rağmen "Filistin" adı altında sürdüğünü ve bu yöntemle İsrail'in işgal ettiği topraklardaki ihtiyacının karşılandığını kaydetti.

Cihan'ın açıklamalarına göre, İsrail'in Mescid-i Aksa etrafına çektiği dikenli teller Türkiye’den gönderilmişti. Gelen tepkiler üzerine Türkiye'den İsrail'e dikenli tel ihracatı yasaklandı.

Ancak Cihan, bu yasağın yalnızca kâğıt üstünde kaldığını ve ticaretin "Filistin" adı altında devam ettiğini gösteren TÜİK verilerini paylaştı.

Verilere göre, dikenli tel ihracatında Ağustos 2024’te rekor kırıldı. Cihan, bunun İsrail’in işgal ettiği topraklardaki artan tel ihtiyacından kaynaklandığını söyledi.

Cihan, bu durumu şu sözlerle dile getirdi: "İsrail ile ticaret yasağı getirildiği tarihten itibaren dikenli telleri Filistin üzerinden gönderiyoruz. Üstelik Ağustos 2024'te dikenli tel ihracatında rekor kırmışız. İsrail’in yakıp yıktığı topraklar için daha fazla dikenli tele ihtiyaç duymuş."

TÜİK verilerini kanıt olarak sunan Cihan, ticaretin devam ettiğine dair daha önce sektörden pek çok bilgi aldığını ve resmi kaynaklar üzerinden durumu kanıtladığını ifade etti.

Cihan ayrıca İsrail basınında yer alan haberlerde de bu ticaretin Filistin maskesi altında sürdüğünün açıkça belirtildiğini vurguladı ve İsrail basınının, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun izniyle bu ticaretin sürdüğünü ve Türkiye'nin tedariki kesilirse İsrail’in büyük zarar göreceğini açıkça yazdığını aktardı.

'Ticaret dinden daha kutsal'

Diğer yandan Cihan, hükümetin ve iş dünyasının bu ticarete göz yumduğunu öne sürerek, "Ticaret, bizim yöneticilerimiz açısından dinden daha kutsal. İsrail'e dikenli tel gönderimine karşı çıkmayan yetkililer, sanayiciler ve tüccarlar bu düzenin devam etmesini sağlıyor," diye konuştu.

Gazeteci, İsrail ile ticaretin devam ettiğine dair araştırmalarını bir yıldır sürdürdüğünü belirterek, hükümetin bu durumu bilinçli olarak örtbas ettiğini ve konunun konuşulmasından duyulan korkuya dikkat çekti.

Ayrıca, bu süreçte ABD, AB ve NATO etkisinin de önemli bir rol oynadığını ifade eden Cihan, "1 yıldır İsrail ne istediyse aldı bizden. Kameralar önünde boş boş atıp tutmaya izin verdiler ama ticaret hep sürdü," diye ekledi.

Hükümetin bilgisi dahilinde

Cihan’ın açıklamalarına göre, Türkiye'den İsrail'e dikenli tel gönderimi, hükümetin bilgisi dahilinde, Filistin üzerinden devam ediyor.

Üstelik bu ticaretin, İsrail’in taleplerine uygun olarak arttırıldığı ve yasaklara rağmen sürdürüldüğü iddia ediliyor. Cihan, bu durumun, sadece ticari kazanç sağlandığı sürece duyulmasının ve konuşulmasının engellendiğini vurguladı.