Şansölye: İsrail her zaman Alman silah teslimatlarına güvenebilir

19 Ekim 2024

Berlin'deki üst düzey yetkililer İsrail'in sivilleri öldürmeye 'hakkı olduğunu' söyledikleri için eleştiri yağmuru altında kaldılar.

YDH- The Cradle'a göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz 16 Ekim'de yaptığı açıklamada Almanya'nın Lübnan'a karşı yürüttüğü savaş ve Gazze'de Filistinlilere yönelik soykırım nedeniyle İsrail'e silah sevkiyatını “her zaman” sürdüreceği sözünü verdi.

Şansölye Olaf Scholz Alman parlamentosuna İsrail'e teslimatların devam ettiği ve Almanya'nın İsrail'in savunmasını desteklemeye kararlı olduğu konusunda güvence verdi.

Scholz, muhalefet lideri Friedrich Merz'in Alman yapımı mühimmat için ihracat lisanslarının son dönemde onaylanmasına ilişkin sorusuna cevaben “İsrail şimdi ve gelecekte dayanışmamıza güvenebilir” dedi.

Bild gazetesinde yer alan bir haberde, Federal Güvenlik Konseyi'nin silah tedarikini durdurma kararının ardından Mart ayından bu yana hiçbir silah ihracat ruhsatının verilmediği belirtiliyordu.

Habeck'in ofisi Berlin'in İsrail'in kendini savunma kapasitesini arttırmak için “her türlü aracı” kullanmaya kararlı olduğunu doğruladı.

Alman Dışişleri Bakanı ise Pazartesi günü parlamentoya yaptığı açıklamada İsrail'in sivilleri öldürme hakkı olduğunu söyledi:

“Meşru müdafaa sadece teröristlere saldırmak değil onları yok etmek anlamına gelir. Hamas teröristleri insanların arkasına, okulların arkasına saklandıklarında... sivil yerler koruma statülerini kaybederler çünkü teröristler bunu kötüye kullanırlar” 

Bir Alman Dışişleri Bakanlığı temsilcisi AB'nin Gazze'de “soykırıma dair hiçbir kanıt” görmediğini belirtti.

Daha önce Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Gazze'deki eylemleri sırasında Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini “makul” bulmuştu.

Almanya geçen yıl İsrail'e 363.5 milyon dolarlık silah ihracatını onayladı; bu rakam 2022'ye göre on kat arttı ve İsrail'in çoğu ABD tarafından tedarik edilen silah ithalatının yaklaşık %30'unu oluşturuyor.

Son zamanlarda İtalya ve İspanya gibi diğer Avrupa ülkeleri İsrail'e savunma ihracatını durdurdu.