İsrail medyası: Hizbullah'ın İHA’ları İsrail Hava Kuvvetleri'nin uykularını kaçırıyor

20 Ekim 2024

İsrail medyası, Hizbullah'ın İsrail hava savunmasına meydan okuduğu kanıtlanan insansız hava araçlarının kabiliyetlerine ilişkin “endişelerini” dile getirdi.

YDH- İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth Güney Lübnan sınırında her gün yaşanan çatışmalar ışığında “İsrail Ordusu Hizbullah'ın askeri disiplin ve hiyerarşi konusundaki kararlılığını kabul ediyor” dedi.

Israel Hayom ise Hizbullah'ın fırlattığı insansız hava araçlarının İsrail hava savunma yetkilileri ve askerlerinin “uykularını kaçırdığını” belirtiyor.

Bu haberler, dün Lübnan'dan gelen bir insansız hava aracının tespit edilmeden, durdurulmadan ve düşürülmeden işgal altındaki hava sahasına sızmayı başarmasının ardından geldi. Söz konusu İHA, işgal başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Kayserya'daki konutuna başarılı bir şekilde çarparak infilak etmişti.

Hizbullah'ın yaratıcılığı

İsrail medyası, Hizbullah'ın insansız hava araçlarının özellikle İsrail Hava Savunması'na karşı yarattığı zorluklara ilişkin “endişe ve korkularını” dile getirdi.

İsrail Ordu Radyosu'ndan Amir Bar Shalom, İsrail Kanal 12'nin aktardığına göre, “önceden planlanmış operasyon” hakkında yorum yaptı ve bunun Hizbullah'ın “ustalığını” gösterdiğini söyledi.

“Walla” web sitesi ise bu olayın Hizbullah'ın İsrail Hava Savunması karşısında yeteneklerini kanıtladığı birkaç olaydan biri olduğunu belirtti.

Bazı medya kuruluşları Netanyahu'nun evine fırlatılan insansız hava aracının, Binyamina'daki Golani Tugayı eğitim kampına karşı kullanılan ve dört askerin ölümüne, en az 67 askerin de yaralanmasına neden olan Sayyad-107 olduğunu iddia etti.

Bu bağlamda İsrailli uzmanlar Hizbullah'ın “hâlâ yüzlerce ve binlerce füzeye sahip olan ve belirli hedefleri vurmaya çalışarak sahada İsrail'e ağır bedeller ödeten akıllı bir düşman” olduğunu belirtti.