NATO'dan Rusya'ya nükleer gözdağı

20 Ekim 2024

NATO, 13 ülkenin katılımıyla düzenlediği ve F-35, B-52 gibi stratejik uçakların yer aldığı Steadfast Noon tatbikatı ile Rusya'ya dönük nükleer gözdağı veriyor.

YDH - NATO, Rusya’nın nükleer doktrinini değiştirmesinin ardından 13 ülkenin katılımıyla yılın en büyük nükleer tatbikatı olan Steadfast Noon’u başlattı.

60’tan fazla savaş uçağı, stratejik bombardıman uçakları, elektronik harp ve gözetleme uçakları ile hava tankerleri gökyüzünde yerini aldı.

Tatbikatta, F-35 Lightning II, B-52 Stratofortress ve F-16 Fighting Falcon gibi modern uçaklar, nükleer yeteneklerini sergiliyor.

NATO’nun takviminde her yıl düzenli olarak yer alan Steadfast Noon, bu yıl Rusya'nın nükleer tehditleri ışığında daha da önem kazandı.

NATO, bu tatbikatla Rusya'ya karşı 'nükleer caydırıcılığını pekiştirmeyi' ve 'ittifakın güvenliğini sağlamayı hedeflediğini' iddia ediyor.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, tatbikatla ilgili yaptığı açıklamada, “Nükleer caydırıcılık, müttefik güvenliğimizin temel taşıdır,” ifadelerini kullandı.

Katılımcı ülkeler arasında kimler var?

National Interest dergisinde yer alan habere göre Belçika ve Hollanda’nın ev sahipliğinde gerçekleşen tatbikata, Türkiye, ABD, Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Finlandiya, Polonya, Yunanistan, Romanya, Danimarka ve Çekya gibi ülkeler de katılıyor.

Tatbikat kapsamında Belçika, Hollanda, Danimarka ve Birleşik Krallık hava sahasında yoğun eğitim uçuşları yapılıyor.

Tatbikatta yer alan uçaklar arasında, nükleer başlık taşıma yeteneğine sahip olanlar da bulunuyor. Bu uçaklar özel olarak hazırlanmış hava üslerinde konuşlandırılıyor.

Bu üslerde nükleer başlıklar, özel depolarda muhafaza ediliyor ve gerektiğinde uçaklara entegre ediliyor.

Ayrıca tatbikatta kullanılan taktik nükleer mühimmatlar, kontrollü bir şekilde patlama gücü ayarlanabilen esneklik özellikleriyle dikkat çekiyor.

Rusya, nükleer doktrinini değiştirmişti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kısa süre önce nükleer doktrininde yaptığı değişiklik, bu tatbikatın önemini daha da artırıyor.

Putin, üçüncü bir nükleer gücün desteğiyle Rusya'ya yapılacak bir saldırının, nükleer bir provokasyon olarak değerlendirileceğini açıklamıştı.

NATO, buna karşı 'nükleer caydırıcılığını' güçlendirmek amacıyla adımlar atıyor. Hollanda'nın F-35A savaş uçaklarının nükleer görevler için hazır hale getirilmesi, bu yıl atılan önemli adımlardan biri.