Siyonist rejimden İran'a saldırı planları

20 Ekim 2024

Siyonist rejim, ABD ile koordineli olarak İran'a yönelik bir dizi hava saldırısı planlıyor. Netanyahu, bu saldırıların Devrim Muhafızları ve Besic güçlerini zayıflatabileceğini umuyor.

YDH - İsrail, bu ay kendisine fırlatılan yaklaşık 200 İran füzesine karşılık verme konusunda ABD ile istişare halinde.

İngiliz The Times gazetesinde yer alan habere göre hedef, İran'ın İslami Devrim Muhafızları ve Besic güçlerini zayıflatmak. Ayrıca dolaylı bir hedef daha var: rejim değişikliğini teşvik etmek.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran'ın füze saldırısından birkaç gün önce İran halkına hitaben yayımlanan bir videoda bu niyetini ima etti.

Netanyahu, "Umutsuz bir grup fanatik teokratın umutlarınızı ve hayallerinizi yok etmesine izin vermeyin... İran halkı bilmelidir ki: İsrail sizin yanınızdadır. İran nihayet özgürlüğüne kavuştuğunda –ve bu, çoğunun düşündüğünden daha erken gerçekleşecek– her şey çok farklı olacak," dedi.

Netanyahu, gelecekteki hava saldırılarının, İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu ve Besic'i "zayıflatacağını" umuyor.

Batılı bir yetkili, bu hafta İsrail'in planları hakkında “Onları sert bir şekilde vurmayı planlıyorlar,” ifadelerini kullandı ve bu saldırıların İran'daki muhalefeti "cesaretlendirebileceğini" de sözlerine ekledi.

Orta Doğu Enstitüsü kıdemli araştırmacısı Firas Maksad, Biden yönetimi ve İsrailli yetkililerin, İsrail'in ilk aşamada saldırılarını Devrim Muhafızları ve Besic ile sınırlı tutma konusunda anlaşmaya vardıklarını dile getirdi.

Ayrıca, İsrail’in nükleer ve petrol tesislerinden uzak durması gerektiğine dikkat çeken Maksad, "Besic ve Devrim Muhafızları’na odaklanmak, halkla olan ilişkilerini daha da zayıflatabilir,” iddiasında bulundu.

ABD, İran'da yakın zamanda bir tür rejim değişikliği beklemese de İsrail’i nükleer ve petrol altyapısına saldırmaktan caydırmak için bu stratejiye sıcak bakmış olabilir.

Washington, özellikle İran’ın nükleer programında hızlı bir ilerleme kaydedip bomba üretmeye yaklaşması ya da bölgedeki petrol sahalarına saldırarak petrol fiyatlarını yükseltmesi gibi gelişmelerden çekiniyor.

İsrail’in herhangi bir saldırısının, İran’ın karşılık vermesine neden olacağı neredeyse kesin. Maksad, "Bu, ilk salvo (öncü saldırı) olarak düşünülmeli İran’ın bir karşılık vereceği kesin ve bu, ABD’deki seçimlere kadar devam edecek. O noktada Netanyahu, daha geniş çaplı bir yanıt vermek için daha fazla esneklik kazanacak," diye ekledi.

Ancak Siyonist rejimin güvenlik ve istihbarat teşkilatları, askeri ya da gizli operasyonların İran'da rejim değişikliğini beraberinde getirebileceğine inanmıyor.

İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Sanam Vakil, "Daha geniş güvenlik kurumlarının bu konuda hemfikir olması beni şaşırtır: İsrail’in bu düzeyde bir başarı elde etmesi imkansız," değerlendirmesini yaptı.