İsrail, İran'a casusluk yaptığı gerekçesiyle 7 kişiyi tutuklandı

21 Ekim 2024

İsrail savcılığı, Hayfa’da Azerbaycan asıllı 7 kişinin İran adına casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklandığını duyurdu. Askeri üsler ve stratejik tesislerin fotoğraflarını çektikleri öne sürülen zanlıların, son iki yılda 600'den fazla casusluk görevi yürüttükleri belirtiliyor.

YDH - İsrail savcılığı, eylül ayında Hayfa'da Azerbaycan asıllı 7 kişinin İran adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklandığını açıkladı.

Tutuklananların ikisinin çocuk olduğu belirtilirken, zanlıların askeri üsler, güvenlik tesisleri ve stratejik altyapılar hakkında hassas bilgileri İran'a aktardıkları iddia ediliyor.

Savcılık, zanlılar hakkında bu hafta iddianame hazırlayacağını ve davanın "son yıllarda yürütülen en ciddi soruşturmalardan biri" olduğunu vurguladı.

İddialara göre tutuklanan kişiler, İsrail'in Nevatim ve Ramat David’deki Hava Kuvvetleri üsleri, Tel Aviv’deki Kariya askeri kampı, Demir Kubbe bataryaları, Hadera enerji santrali gibi stratejik öneme sahip askeri ve sivil tesislerin fotoğraflarını çekti.

Ayrıca, bu tesisler hakkında bilgi topladıkları ve söz konusu bilgileri İran’a ilettikleri öne sürüldü.

Savcılığın sunduğu iddialar arasında, zanlıların geçen hafta Golani askeri üssünde meydana gelen ve en az dört askerin ölümüne neden olan Hizbullah'a ait bir İHA saldırısı gibi stratejik olayların haritalarını ve istihbarat bilgilerini de İran'a ulaştırdıkları bulunuyor.

Soruşturmayı yürüten İsrail polisi bünyesindeki Lahav 433 biriminin Güvenlik Departmanı Başkanı Yaron Benyamin, zanlıların son iki yıl içinde 600’den fazla casusluk görevi gerçekleştirdiğini savundu.

Tutuklanan yedi kişi, Hayfa’da ikamet ediyor ve iki yıldır İran adına bilgi toplama faaliyetlerinde bulundukları ileri sürülüyor.