Knesset'ten sesler: İsrail ordusu yetersiz ve cılız

22 Ekim 2024

Geçtiğimiz Pazar günü saatler süren kabine toplantısında, İsrailli bakanların İran'ın tehditlerine karşı İsrail'in yetersizliği konusunda artan hayal kırıklığı ve askeri kaygıları ele alan koordineli bir stratejiye duyulan acil ihtiyaç gündemdeydi.

YDH- İsrail'in haber sitesi Yediot Ahronot'a (Ynet) göre, geniş kapsamlı bir kabine toplantısında bakanlar, ordunun yetersiz olduğuna inandıkları tepkisinden duydukları memnuniyetsizliği dile getirdiler. 

İsrailli yetkililer, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun tatil konutunu hedef alan insansız hava aracı saldırısının ardından İran'a güçlü bir tepki verilmesi çağrısında bulunuyor.

Güvenlik kabinesindeki bakanların, Cumartesi günü özel konut saldırısı da dahil olmak üzere İran'ın saldırılarına İsrail'in karşılık vermemesini eleştirdikleri bildirilirken, orduyu saldırı karşısında gerekli önlemleri almamakla suçladıkları aktarıldı.

Bakanlar ayrıca Gazze'de kötüleşen insani kriz ve ABD'nin İsrail'e askeri yardımın yeterli insani desteğe bağlı olduğu yönündeki uyarısı hakkında da bilgi aldılar. 

Ynet, İsrail'in İran'ın balistik füze saldırısına ne zaman ve nasıl karşılık vermesi gerektiği sorusunun şimdiye kadar güvenlik kabinesinin önüne getirilmediğini, Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve üst düzey güvenlik yetkilileri plana son şeklini verdikten sonra tartışılacağını yazıyor.

Geçtiğimiz haftalarda, İsrail Savunma Bakanı Gallant'ın İran'a yönelik bir operasyonu koordine etmek üzere Washington'a yaptığı ziyaret, stratejiye son şeklini vermek için kabine oylamasına ihtiyaç duyan Netanyahu tarafından engellenmişti.