İsrail gemileri Türk limanlarında rahatça sevkiyat yapıyor

22 Ekim 2024

İsrail ordusuna sevkiyatları nedeniyle dünyanın pek çok ülkesinde protesto ve engellemelerle karşılaşan İsrail'in deniz taşımacılık devi ZIM, Türkiye limanlarında rahatça faaliyetlerine devam ediyor.

YDH - ZIM gemileri, Türkiye'de hiçbir engelleme veya kısıtlama olmadan sevkiyatlarını sürdürüyor. Çin, ABD ve İsrail'in ardından, ZIM gemilerinin en çok uğradığı dördüncü ülke Türkiye.

Dünyanın farklı bölgelerinde, ZIM'e ait gemiler, İsrail ordusuna mühimmat taşıdığı gerekçesiyle halkların protestolarına, sendikaların iş bırakma eylemlerine ve sivil toplum kuruluşlarının hukuki girişimlerine maruz kalıyor.

Pek çok hükümet, İsrail ile bu taşımacılık şirketi arasındaki bağlar nedeniyle yaptırımlar uygularken, Türkiye limanlarında ise bu gemiler sorunsuzca işlemeye devam ediyor.

Son Durum: Türkiye limanlarındaki ZIM gemileri

İstanbul’daki Mardas ve Derince'deki Safiport limanlarında ZIM gemilerinin anlık verilerine göre, sevkiyat hareketleri aktif bir şekilde sürüyor.

ZIM şirketinin internet sitesinden elde edilen veriler şöyle:

Aliağa'daki Nemport ve TCE Ege limanlarında da ZIM gemilerinin benzer yoğunlukta faaliyet gösterdiği görülüyor. Bunlar arasında:

Diğer ülkelerde engellemelerle karşılaşan ZIM, Türkiye’de ise sevkiyatlarına herhangi bir müdahale olmaksızın devam ediyor.