YDH - İsrail'de yayın yapan HaMakom gazetesinin haberine göre, giderek artan sayıda İsrail askeri, Filistinli direniş örgütlerinin yoğun karşı koyması nedeniyle Gazze Şeridi'ne geri dönmeyi reddediyor.
Gazete, çeşitli taburlardan 20'den fazla asker ve aileleriyle yapılan görüşmelerde, askeri rütbeler içinde giderek artan memnuniyetsizliği ortaya koyuyor.
Haberde, askerlerin çoğunun uzun süreli çatışmaların ardından tükenmişlik yaşadığı belirtiliyor.
Haberde, "Bir yıldan fazla süren ve sonuçsuz kalan savaşın ardından askerler 'siyaha' döndü," denildi. Askeri jargonda bu, askerlerin depresyona girdiğini, moral kaybı yaşadığını ve motivasyonlarını yitirdiklerini ifade ediyor.
Askerler, bölgede devam eden savaşın moral ve psikolojilerini bozduğunu, zihinsel olarak yıprandıklarını ve duygusal açıdan derin yaralar aldıklarını dile getiriyor. Askerlerin aileleri de bu kaygıları paylaşıyor.
Anne Eidit, askerlerin daha önce savaştıkları Gazze'ye tekrar gönderilmeleri nedeniyle morallerinin ciddi şekilde bozulduğunu belirtiyor.
Eidit'e göre, askerlerin Cibaliya, ez-Zeytun ve Şucaiye gibi bölgelere geri dönmeleri askerlerde moral açısından çöküşe neden oldu.
Eidit, "Burası, arkadaşlarını kaybettikleri yerlerin aynısı. Zaten temizlenmişti ve korunması gerekiyordu. Bu durum onları büyük hayal kırıklığına uğrattı," dedi ve askerlerin asıl yıpranma nedeninin savaşın koşulları ve sonu gelmeyen bir çatışma ortamı olduğunu ifade etti
"Ne zaman çıkacağını asla bilemiyorsun ve bu durum bir yıldır devam ediyor."
HaMakom gazetesine göre, Nahal Tugayı'na bağlı askerler, Gazze'de beş hafta süren çatışmaların ardından dinlenmek üzere eve döndüler.
Fakat bu süreç, Ekim 2023'ten bu yana tam 11 kez tekrarlandı. Ancak 11. görevlendirme sırasında 30 kişilik bir müfrezeden yalnızca altısı geri döndü; diğerleri ise çeşitli bahanelerle geri dönmeyi reddetti.
Bir Nahal Tugayı askeri olan Inbal'in annesi, oğlunun durumunu anlatırken, "Temizledikleri aynı binalara geri dönüyorlar ve her seferinde yeniden tuzağa düşüyorlar. Ez-Zeytun mahallesine şimdiye kadar üç kez gittiler. Bunun beyhude ve anlamsız olduğunu anladılar," diye konuştu.
Bir başka Nahal Tugayı velisi de benzer duygular paylaştı: "Koğuşlar boş. Hayatta kalan herkes ya ölü ya da ağır yaralı. Savaşa geri dönmeyi göze alabilecek çok az kişi kaldı."
Bir komando askerinin annesi olan Yael de oğlunun yaşadığı hayal kırıklığını şu sözlerle dile getirdi: "Bizler poligondaki keklikler gibiyiz. Burada ne yaptığımızı anlamıyoruz."
Yael'in oğlunun birliğinden dört asker mart ayında üç ayrı saldırıda öldürüldü ve onlarca asker yaralandı.
Buna rağmen, askerler yedek birliğe nakledilmeden önce doğrudan Gazze'ye geri gönderildiler.
HaMakom gazetesinin bir başka haberine göre, bir annenin oğlu, İsrail'in Lübnan'a kara harekâtı başlattığını duyduktan sonra, "Lübnan'a hangi orduyla girmeyi düşündüklerini bilmiyorum ama tabura geri dönmeyeceğim," yorumunu yaptı.
Başka bir asker de insan gücü eksikliği nedeniyle kötü organize edilen operasyonlar hakkında duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
Askerlerin aileleri arasında savaşa dönme konusundaki bu isteksizlik, giderek daha sık 'sessiz' ya da 'gri ret' olarak adlandırılıyor.
İsrail işgal ordusunun Ekim 2023'ten bu yana 750'den fazla askerinin öldüğünü resmi olarak kabul etmesi dikkat çekiyor.
Bu askerlerden 350'den fazlası Gazze'ye dönük kara harekâtı sırasında hayatını kaybetti. Son haftalarda ise Lübnan sınırında yaklaşık 50 asker öldü, yüzlercesi de yaralandı.
Buna karşılık direniş örgütleri, İsrail’in kayıplarının çok daha yüksek olduğunu kaydediyor ve İsrail hükümetinin bu kayıpların gerçek boyutunu gizlediğini ifade ediyor.