İsrail, Hizbullah’ın hedef çemberinin genişlemesinden korkuyor

23 Ekim 2024

İsrailli analistler, Tel Aviv'in kuzeyde çözüm için öne sürdüğü koşulların gerçekleşmesinin imkânsız olduğunu söylüyorlar.

YDH- Güney banliyöleri ve Lübnan bölgelerine yönelik acımasız saldırılara karşılık olarak, Tel Aviv'in merkezinde yer alan “Gush Dan” bölgesi ve çevresi Hizbullah’ın roket atışlarına karşı savunmasız hale geldi.

İsrailli uzmanlara göre bu durum, Hizbullah'ın rejim içindeki merkezi bölgeleri yeni bir hedef alma arenasına dönüştürdüğü yeni bir aşamayı gösteriyor.

İsrailli askeri analist Yossi Yehoshua ise şunları söyledi: “Merkez bölgeye doğru beş roket atılmasından bahsediyoruz. Ordu bu konuda net değil ve yayımladığı açıklamaya dikkat etmeliyiz, kesin bir sayı belirtmedi, sadece beş roketten bahsetti. Bunlardan birinin açık bir alana düştüğünü söyledi, bu yüzden başka roketler de olabilir. Hizbullah'ın merkeze doğru roket atışını genişlettiğini ve Betar Illit'e ve ayrıca Hayfa ve Yukarı Celile'ye doğru roket attığını görüyoruz çünkü İsrail ordusu son iki günde Dahiye üzerindeki baskıyı artırdı.”

[video]

İbranice yayımlanan “Makor Rishon” gazetesinin Arap ilişkileri analisti Assaf Gibor, “Hizbullah, İsrail'in merkezine ve Tel Aviv'e doğru ateş açabileceğini bir kez daha kanıtlamak istiyor ve bunun, daha önce hedef almadığımız Beyrut banliyölerini hedef alan İsrail saldırılarına bir yanıt olduğunu gördük” dedi.

İsrailli bir siyasi aktivist olan Natan Zahavi ise şunları söyledi: “Ordunun bahsettiği ve ne kadar süreceğini bilmediğimiz bu haftalarda her gün yerleşim yerlerine yüzlerce roket atılıyor. Bugün Emek Yizrael, Celile Parmağı, Nehariya ve Hayfa Kayserya'ya kadar bombalandı. Her gün yüzlerce roket atılmaya devam edecek ve kuzeyde yaşayanlar evlerinin dışında kalacak.”

Öte yandan İsrailli analistler, işgal hükümetinin askeri operasyondan vazgeçip kuzeyde yerleşim alanı arayışına girmekten başka çaresi olmadığını düşünüyorlar. Ayrıca, Tel Aviv'in yerine getiremeyeceği şartların çıtasını yükseltmemesi konusunda uyarıyorlar.

İsrailli bir askeri analist olan Alon Ben-David de şunları söyledi: “Kuzey nüfusunun geri dönüşü sadece askeri başarılara dayalı olarak gerçekleştirilemez, siyasi bir çözüm yoluyla yapılmalıdır.

Ordu, savaş alanında yaptıklarımıza siyasi bir kılıf sağlamak için siyasi düzeye yöneliyor. İç cephede uzun bir yıpratma sürecine hazır değiliz ve Hizbullah bizi uzun süre yıpratmaya muktedir.”

İsrailli bir siyasi analist olan Raviv Drucker, “İsrail'in şu anda yaptığı talep çok doğru, ancak uluslararası toplumun bunu kabul ettiğini görmek çok zor. Bu da İsrail'in bölgeye girişi sona erdikten sonra Hizbullah unsurlarının sınıra geri dönmesini ateşle engelleyebileceğimiz yönündeki talebin kabul edilmesidir."

İsrailli yorumcular, işgal ordusunun Lübnan'da kara harekatı için zaman çizelgesini azaltması gerektiğine dair işaretler vermeye başladığını, çünkü oradan hızlı bir şekilde çıkmak gerektiğini belirttiler. Ayrıca bu tutumun hükümetin duyarsızlığını gösterdiğini ve bu konuda halkın harekete geçmesini istediler.