BRICS'e 13 ülke daha aday

23 Ekim 2024

BRICS liderleri, ittifakı genişletme planlarını tartışırken, 13 ülkenin potansiyel üye olarak değerlendirildiği doğrulandı. Zirvede ayrıca Ukrayna savaşı gibi önemli küresel meseleler ele alındı, Çin ve Brezilya'nın barış önerilerine yer verilmesi bekleniyor.

YDH - Reuters ajansı, Kazan'daki 16. zirvede BRICS liderlerinin, hızla büyüyen küresel jeopolitik ve ekonomik gelişmelerin ışığında, ittifakı daha da genişletme planları yaptığını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in liderliğinde Kazan'da düzenlenen BRICS zirvesinde, küresel Güney ve Doğu ülkelerinin ittifaka katılma talepleri ele alındı.

Başlangıçta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve daha sonra Güney Afrika'dan oluşan BRICS, şu anda küresel nüfusun yüzde 45'ini ve dünya ekonomisinin yüzde 35'ini temsil ediyor. 30'dan fazla ülke de üyelik başvurusunda bulundu.

Fakat mevcut üyeler arasında, bu kadar büyük ve çeşitli bir grubun hem ekonomik hem de jeopolitik hedeflerine uyumlu bir şekilde nasıl ulaşabileceğine dair endişeler var.

Putin, “Dengeyi korumak ve BRICS'in etkinliğini yitirmesini önlemek gerekiyor,” diyerek, genişlemenin dikkatle yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Putin'in dış politika danışmanı Yuriy Uşakov, genişlemenin zorluklarına dikkat çekerek, “BRICS'e tam üyelik ya da uygun bir formatta katılım konusunda ülkelerle görüşmeler yapmamız gerekecek,” dedi.

Uşakov, Reuters ajansına verdiği demeçte ayrıca, 13 ülkenin genişleme için potansiyel aday olarak belirlendiğini doğruladı.

Zirvede ayrıca Ukrayna'daki savaş gibi önemli küresel meseleler de tartışıldı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi açıkça barış çağrısında bulunurken, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Putin ile kapalı kapılar ardında Ukrayna'daki çatışma hakkında görüştü.

BRICS'in nihai bildirgesinde, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde ateşkes sağlanmasına yönelik Çin ve Brezilya'nın barış önerilerine atıfta bulunuldu.

Putin, bu önerilere açık olduğunu belirtmekle birlikte, Rusya'nın Donbass ve Kırım'daki toprak iddialarından vazgeçmeyeceğini yineledi.

Zirve, Putin'in BRICS'e artan ilginin, Batı'nın Rusya'yı izole etme çabalarının başarısız olduğunun bir göstergesi olduğunu ve BRICS'in küresel ittifakların yeniden şekillenmesinde önemli bir rol oynamaya devam edeceğini söylemesiyle sona erdi.