Hizbullah, 70'ten fazla İsrail askerini öldürdü, 28 tankı imha etti

24 Ekim 2024

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail işgal güçlerine yönelik saldırılarda, 70'ten fazla İsrail askerinin öldüğünü ve 28 tankın imha edildiğini duyurdu. Çatışmalar beş cephede yoğunlaşırken, Hizbullah'ın füze ve hava gücü İsrail'e ciddi zayiatlar verdirdi.

YDH - Hizbullah'ın operasyon odası, direniş güçleri ile İsrail işgal güçleri arasında Lübnan’ın güneyinde, işgal altındaki Filistin sınırında yaşanan çatışmaların detaylarını paylaştı.

El-Meyadin televizyonunun aktardığına göre raporda, Hizbullah’ın füze gücü, hava kuvvetleri ve hava savunma birimlerinin başarıları öne çıkarıldı.

Operasyon odasından yapılan açıklamada, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarına karşı direnişin sürdüğü ve Siyonist rejim güçlerinin, beş farklı cephede personel ve teçhizat açısından büyük kayıplar verdiği belirtildi.

Hizbullah’ın değerlendirmesine göre, İsrail’in kayıpları arasında 70'ten fazla ölü, 600'den fazla yaralı, 28 Merkava tankı, 4 askeri buldozer, bir zırhlı araç ve bir asker taşıyıcı yer alıyor.

Ayrıca, üç adet Hermes 450 ve bir adet Hermes 900 model insansız hava aracı düşürüldü.

Açıklamada, bu rakamlara işgal güçlerinin işgal altındaki Filistin’in kuzey ve iç bölgelerindeki üslerde, askeri alanlarda ve kışlalarda verdiği kayıpların dahil olmadığı ifade edildi.

Kara muharebeleriyle ilgili olarak yapılan değerlendirmede, İsrail işgal güçlerinin cephe hatları boyunca hiçbir köyü tam anlamıyla kontrol edemediği ya da işgal edemediği vurgulandı.

Raporda, son dönemde yaşanan kara muharebelerine de yer verilerek, İsrail’in cephe hattındaki köylere yönelik ilerleme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığı belirtildi.

Direnişin bu girişimleri çeşitli cephelerde püskürttüğü bildirildi:

1. Eksen: 146. Tümen Operasyon Alanı

Bu eksen, batıda Nakura'dan doğuda Mervahin’e kadar uzanıyor. İsrail’in bu bölgedeki saldırıları, Mervahin, Deyra, Yarin ve Alma el-Şaab köylerinin güney mahallelerine sızma girişimleri ve evlere patlayıcı yerleştirme çabalarıyla sınırlı kaldı.

Direniş güçleri, bu girişimlere karşılık vererek Ras Nakura, Hanita ve Dayra civarındaki İsrail güçlerini hedef aldı.

2. Eksen: 36. Tümen Operasyon Alanı

Bu cephe batıda Ramiye’den doğuda Rumeyş'e (Ayta eş-Şaab dahil) kadar uzanır. Geçtiğimiz hafta, Ayta eş-Şaab-Kazvah-Ramiye üçgeninde yoğun çatışmalar yaşandı ve İsrail güçleri ağır kayıplar verdi. İsrail işgal güçleri, son günlerde Ayta eş-Şaab kasabasını işgal etmek amacıyla Ebu Labban tepelerine doğru ilerlemeye çalıştı.

Fakat direniş güçleri, İsrail birliklerinin toplandığı noktaları ve ilerleme yollarını hedef alarak bu girişimi püskürttü. Ayrıca belediye binası yakınlarına sızan birkaç İsrail askerini etkisiz hale getirdiler. Rejim güçlerinin tahliye operasyonları saatler sürdü.

3. Eksen: 91. Tümen Operasyon Alanı

Bu eksen güneyde Blida’dan kuzeyde Hula’ya kadar uzanıyor. İsrail işgal güçleri, Meys el-Cebel, Muhaybib ve Blida'nın doğu mahallelerine ilerleyip evlere patlayıcı yerleştirerek patlatma girişiminde bulundu. İsrail güçleri ayrıca Hula’nın doğu mahallelerine ilerlemeye çalıştı ancak Hizbullah’ın sert direnişiyle karşılaştı.

4. Eksen: 98. Tümen Operasyon Alanı

Bu eksen, güneyde Markabe’den doğuda işgal altındaki Gacar köyüne kadar uzanıyor. İsrail işgal güçleri, Taybe köyüne sızmaya çalıştı ancak Hizbullah’ın makineli tüfek ve füzelerle verdiği karşılık sonucu ağır kayıplar yaşadı.

İsrail kayıplarını tahliye etmeye çalışan bir destek birliği de geri püskürtülerek ek kayıplar verdi.

5. Eksen: 210. Tümen Operasyon Alanı

Bu eksen, Gajar köyünden Şebaa Çiftlikleri’ne kadar uzanır. İsrail işgal güçleri, Kefr Şuba ve Şebaa’da savunma hattını ele geçirmeye çalıştı. Ancak direniş güçleri, bu bölgelerdeki İsrail askerlerini ve tahkimatlarını füze saldırılarıyla hedef alarak büyük kayıplar verdirdi.

Diğer yandan Hizbullah’ın füze gücü, Lübnan-Filistin sınırı boyunca ve işgal altındaki kuzey Filistin’deki İsrail askeri bölgelerini ve üslerini vurmaya devam ediyor. Operasyonlarda, ilk kez kullanılan hassas güdümlü füzeler de yer aldı.

Aynı zamanda Hizbullah’ın hava kuvvetleri, insansız hava araçları ile işgal altındaki Filistin’deki İsrail askeri üslerine saldırılar düzenliyor. Operasyonlarda gelişmiş İHA’lar da kullanılıyor.

Hizbullah hava savunma birimi, İsrail’in keşif ve savaş uçaklarıyla aktif bir şekilde çatışarak dört insansız hava aracını düşürdü.