WSJ: İsrail'in kara harekâtı beklenen sonucu vermiyor

24 Ekim 2024

Wall Street Journal’ın haberine göre, İsrail'in Hizbullah’a yönelik askeri operasyonları, örgütün beklenenden daha güçlü bir direniş göstermesiyle başarısız oluyor.

YDH - Wall Street Journal, İsrail'in bazı Hizbullah liderlerini şehit etmesine ve direnişin askeri kapasitesinin önemli bir kısmını yok ettiğini iddia etmesine rağmen, Hizbullah’ın direncini koruduğunu ve İsrail’i uzun sürecek bir yıpratma savaşına çekebileceğini yazdı.

Gazete, "Hizbullah, güney Lübnan’daki kara çatışmalarında İsrail güçlerine karşı direniyor, pusu kuruyor ve İsrail'in derinliklerine insansız hava aracı ve füze saldırılarını artırıyor," ifadesini kullandı.

Wall Street Journal, Hizbullah’ın Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma göstermek amacıyla bir yılı aşkın süredir İsrail’e füze attığını ve bu saldırıların kuzeydeki yerleşim bölgelerinin tahliye edilmesine neden olarak İsrail’in kaynaklarını tükettiğini belirtti.

Kara harekâtına değinen gazete, İsrail'in amacının Hizbullah'ı tamamen ortadan kaldırmak ve saldırılarını durdurmak olduğunu, fakat bunun tersine Hizbullah'ın operasyonlarının yoğunlaştığını vurguladı.

Ayrıca gazete, Hizbullah'ın, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Kayserya'daki evine insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediğini hatırlattı.

Gazete, "Bu, örgütün bir hafta içinde ikinci kez İsrail’in hava savunmasını delme becerisini gösterdiği anlamına geliyor," değerlendirmesini yaptı.

İsrail ordusunun açıklamasına göre, Hizbullah'ın füze saldırılarında artış gözlemlendi; hafta sonu boyunca her gün 200 füze atılırken geçtiğimiz salı günü 140 füze ve hava mermisi atıldı. Önceki haftalarda günlük roket atış sayısı sadece birkaç düzine ile sınırlıydı.

Hizbullah’ın baskı altında hızla toparlanma becerisi gösterdiği belirtiliyor. Askeri analistlere göre, "Hizbullah birimleri belli bir özerklikle hareket etmek üzere eğitildi. Bu durum, üst düzey liderleri öldürüldüğünde ya da iç iletişimleri kesildiğinde bile savaşma kabiliyetlerini sürdürmelerini kolaylaştırıyor."