İbrahim Akil’in Nasrullah’a son vasiyeti

25 Ekim 2024

Hizbullah’ın Rıdvan Gücü’nün Komutanı Şehit İbrahim Akil’in kızı Zeyneb Akil, babasının Hizbullah lideri Şehit Seyyid Hasan Nasrullah’a bıraktığı son vasiyeti açıkladı.

YDH- Lübnan Hizbullahı’nın "Rıdvan Gücü" Komutanı Şehit İbrahim Akil’in kızı Zeyneb, geçtiğimiz Temmuz ayında Hizbullah komutanı Fuad Şukur’a yönelik suikastın ardından, babasının Hizbullah Genel Sekreteri Şehit Seyyid Hasan Nasrullah’a bıraktığı son vasiyeti açıkladı.

İbrahim Akil’in kızı, “Şukur, şehit olduktan sonra, Seyyid Nasrullah onun başarılarından bahsediyordu. Babama, 'Sizin konuşulmayan başarılarınız ne zaman ortaya çıkacak, insanlar bu fedakarlıkları nasıl öğrenecek?' diye sordum,” dedi.

Akil’in bunun üzerine, Hizbullah liderinden, şehit olduğunda kendisi veya başarıları hakkında konuşmamasını istediğini kaydeden kızı, Akil’in Nasrullah’a bıraktığı vasiyetin, İsrail’e karşı misilleme olarak füze atışı yapılması yerine Rıdvan Gücü’ne 200 yeni savaşçı eklenmesi olduğunu açıkladı.

Zeyneb Akil, “Yani, tek bir seferlik saldırı yerine, düşmana karşı uzun süreli bir mücadele için 200 yeni savaşçının katkıda bulunmasını tercih ediyordu” dedi.

20 Eylül’de Hizbullah, Akil’in Dahiye’de bir İsrail hava saldırısında şehit olduğunu duyurdu.

Hizbullah liderlerinden olan İbrahim Akil’in geçmişi, halk tarafından fazla bilinmese de mücadelesi ve komutanlık hayatı dikkat çekiciydi.

24 Aralık 1962'de Lübnan'ın Baalbek bölgesinde bulunan Budnayel kasabasında doğan İbrahim Muhammed Akil, 1980'lerde Hizbullah'a katıldı.

1983'te Beyrut'ta Amerikan Büyükelçiliği’ne yönelik bombalı saldırıyı üstlenen grupta yer almakla suçlandı. Saldırıda 52'si Lübnan ve Amerikalı çalışan olmak üzere 63 kişi öldü.

Lübnan kaynaklarına göre, Akil, Ekim 1983'te Amerikan Deniz Piyadeleri kışlasına yapılan ve 241 Amerikalı askerin ölümüne neden olan saldırıya katıldı. 2008'de Hizbullah’ın operasyonlardan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı, aynı zamanda Hizbullah’ın en üst düzey askeri konseyi olan Cihad Konseyi üyesi oldu. ABD Hazine Bakanlığı, Akil'i 2015'te terör listesine ekledi, 2019’da ise onu “küresel terörist” ilan ederek, kendisi hakkında bilgi verene 7 milyon dolar ödül koydu.

Interpol, 1980'lerin sonlarında Paris'te gerçekleşen bir patlama ve iki Alman rehin alma olayına karıştığından şüphelenilen Akil için arama bülteni çıkardı.

Akil, Hizbullah’ın seçkin birliği Rıdvan Gücü’nün komutanıydı. Son görevi, 30 Temmuz 2024'te İsrail hava saldırısında suikasta uğrayan Fuad Şukur'un yerine askeri konsey başkanlığına getirilmesi oldu.

Hizbullah, Akil’in 2006’daki İsrail-Lübnan çatışmalarında önemli rol oynayan komutanlardan biri olduğunu belirtti. 7 Ekim 2023'te Gazze'deki savaşın başlamasından itibaren Lübnan cephesinde Rıdvan Gücü’nün askeri operasyonlarını planlayıp yönetti.

20 Eylül 2024'te İsrail ordusu, Beyrut’un güneyindeki Camus bölgesinde bir binaya yönelik F-35 uçaklarından atılan füzelerle Akil’i hedef aldığını duyurdu.

Lübnan medyası, saldırı sırasında Akil’in Dahiye’de Filistin ve Lübnanlı komutanlarla bir toplantı gerçekleştirdiğini aktardı. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin, saldırı kararını operasyondan kısa süre önce aldığı belirtilmişti.

Hizbullah, Dahiye’ye gerçekleşen İsrail saldırısında Akil ile birlikte 14 savaşçının şehit olduğunu duyurmuştu.