İran hava savunması İsrail'in saldırılarını engelledi

26 Ekim 2024

İran Hava Savunma Kuvvetleri, İsrail'in Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerini hedef aldığını doğrulayarak, saldırıların başarıyla püskürtüldüğünü bildirdi.

YDH- Cumartesi günü erken saatlerde Tahran, Huzistan ve İlam’da patlama sesleri duyulurken İsrail savaş uçakları İran'a saldırı başlattı. Saat 04:30 sularında saldırılar yeniden başladı ve başkent yakınlarında başarılı önleme yapıldığına gösteren görüntüler yayınlandı.

İsrail askeri komutanlığı Hava Kuvvetlerinin İran'daki “askeri hedeflere” saldırılar düzenlediğini iddia etti. Ayrıca yapılan açıklamada, İsrailli yerleşimcileri uyararak “tetikte ve uyanık” olmaları çağrısında bulundu.

El-Meyadin'in İran'daki muhabirinin bildirdiğine göre, Tahran yakınlarında en az üç patlama sesi duyuldu.

İsrail savaş uçaklarının Tahran’daki üç üssü hedef almaya çalıştığı ancak İran hava savunmasının gelen saldırıyı engellemeyi başardığı belirtildi.

El-Meyadin, İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı ve enerji tesislerine yönelik saldırılarla ilgili haberlerin gerçek olmadığını vurguladı.

El-Meyadin muhabiri, Tahran'da duyulan patlama seslerinin hava savunma faaliyetleriyle ilgili olduğunu belirterek, İran'ın başkentindeki durumun tamamen normal olduğunu sözlerine ekledi.

El-Meyadin, İran hava savunma sistemlerinin Tahran’ın güney ve batı kesimlerinde, başkentin dışındaki askeri üslere yönelik İsrail saldırılarını başarıyla engellediğini belirtti.

El-Meyadin, İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı ve Mehrabad Uluslararası Havalimanı'nın hedef alınmadığını teyit etti.

Hava savunma sistemleri İsrail'in ikinci saldırı dalgasını da engelledi

İlk saldırının başlamasından saatler sonra, sabaha karşı 4:30 sularında İran üzerinde bir başka hava hedefi dalgası tespit edildi. El-Meyadin muhabirinin bildirdiğine göre, orta menzilli hava savunma sistemleri Tahran üzerindeki İsrail’e ait tüm saldırı araçlarını vurmak üzere harekete geçirildi.

Ardından, Tahran’ın doğu bölgelerinde de başarılı engellemelere ilişkin görüntüler dolaşıma girdi.

Daha sonra bilgi sahibi kaynaklar, Tahran'ın doğusundaki İran hava savunma üslerine doğru çok sayıda İsrail insansız hava aracı fırlatıldığını ancak bunların düşürüldüğünü açıkladı.

İşgal rejimi algı operasyonu peşinde

Tesnim Haber Ajansı, İsrail’in algı operasyonu oluşturmaya çalıştığını, İran'da 20 noktaya saldırı düzenlendiği iddialarının gerçek olmadığını bildirdi.

Tesnim, saldırıların ülke sınırları dışından gerçekleştiğini ve sınırlı hasara yol açtığını belirtti.

Tahran'ın batı ve güneybatısındaki İslam Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) ait askeri merkezlere herhangi bir füze saldırısı veya etkisi yaşanmadığını bildirdi.

İran Hava Savunma Karargahı'nın açıklamasında da şu ifadeler yer aldı:

"İslam Cumhuriyeti yetkililerinin daha önce cani ve yasadışı Siyonist rejime her türlü maceracı eylemden kaçınmaları yönündeki uyarılarına rağmen, bu sahte rejim bu sabah gergin bir eylemle Tahran, Huzistan ve İlam vilayetlerindeki askeri merkezlerin bir kısmına saldırdı.

Ülkenin entegre hava savunma sistemi tarafından başarılı bir şekilde karşılık verilen bu saldırı eyleminde, bazı yerlerde sınırlı hasar verilmiş olup, olayın boyutları araştırılmaktadır. 

Bu bakımdan halkı dayanışma ve birliği korumaya davet ederken, bu olaylarla ilgili haberleri ulusal medya üzerinden takip etmeleri, düşman medyasının söylentilerine kulak asmamaları rica olunur."

İran’da durum sakin

Saldırılan yapıldığı şehirlerden bu sabah paylaşılan anlık görüntülerde ise durumun gayet normal olduğu, halkın günlük yaşamına devam ettiği ve herhangi bir sorunun yaşanmadığı görüldü.

[video]

Biden yakından izliyor

Bu arada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, el-Meyadin'e yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail'in İran'a yönelik saldırısında yer almadığını belirterek, Başkan Joe Biden'ın saldırıdan haberdar edildiğini ve durumu yakından izlediğini söyledi.

Ayrıca ABD'li bir askeri yetkili de el-Meyadin'e yaptığı açıklamada ABD'nin İsrail hava saldırılarından önceden haberdar edildiğini söyledi.

İsrail'in İran'a yönelik saldırısı, Devrim Muhafızlarının İsrail mevzilerine 200 balistik füze fırlatmasının ardından İsrail rejiminin bu ülkeye yönelik geniş çaplı bir saldırı tehdidinde bulunmasının ardından geldi.

İsrail saldırganlığına son verdiğini açıkladı

Yerel saatle sabah 6:00 sularında İsrail askeri komutanlığı İran'a yönelik saldırılarının sona erdiğini duyurdu ve onlarca uçağın katıldığı operasyonların “başarılı” olduğunu iddia etti.

Askeri komutanlık, saldırıların sonuçlarının “zaman içinde ortaya çıkacağını” ileri sürdü.