Hizbullah lideri: Lübnan, ABD vesayetine gitmeyecektir

01 Ocak 1970

SAAF-Hizbullah Genel Sekreter yardımcısı Şeyh Naim Kasım, El-Cezire televizyonuna verdiği demeçte

SAAF-Hizbullah Genel Sekreter yardımcısı Şeyh Naim Kasım, 15.00 sularında Katar'dan yayın yapan El-Cezire televizyonuna verdiği demeçte "Hükümet, milis güçlerini barışçıl gösteri yapan protestocuların üzerine salıyor ve ilk günden beri çeşitli vesilelerle fitne çıkarmaya çalışıyor" dedi.

 

"Daha önce de Ahmed Mahmud'u şehit ederek, birçok protestocuya darp uygulayarak provakasyonlara başvuruyorlar" diyen Şeyh Naim, "İlerici Sosyalist Parti, (Velid Canbolat'ın Partisi) bu milis güçlerin başını çekerek terör estiriyor" şeklinde konuştu.

 

"Hükümet taraftarları, bugünkü protestonun hedefi Lübnanlıları korkutmaya yöneliktir, diyorlar. Siz ne diyorsunuz?" şeklindeki soruya cevap veren Şeyh Naim Kasım, "protestocular ne kamu mallarını ne de özel bir mülkü yağmalamamıştır. Protestocular yasal haklarına uyarak gösteri yapıyorlar. Ama hükümet, cevap vermiyoruz, önem vermiyoruz, diyerek halkın iradesini hiçe sayıyor" diye konuştu.

 

Hükümetin diyalog çağrılarının samimi olmadığını kaydeden Şeyh Naim Kasım, "Onlarla uzun uzun diyaloga girdik. Hiçbir şeyi kabul etmiyorlar. Ortak olalım, dedik; kabul etmiyorlar; seçim yapalım dedik ki gerçek çoğunluk ortaya çıksın, kabul etmiyorlar. Her şey olduğu gibi kalsın, iktidarda kalsınlar ve istediklerini yapsınlar, istiyorlar." dedi.

 

Bugün muhalefet liderlerinin toplanarak gösteriyi değerlendireceğini ve yeni adımları belirleyeceğini söyleyen Şeyh Naim Kasım, muhalefetin protestolarda üç kırmızıçizgisinin olduğunu söyledi: "Birincisi fitneyi engellemek, ikincisi ise barışçıl protesto, üçüncüsü ise güvenlik güçleriyle çatışmamaktır."

 

"Semir Caca'nın ordu ve güvenlik güçlerinin entrika peşinde olduğuna ilişkin sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki soruya cevap veren Şeyh Naim Kasım, "Güvenlik güçlerini, hikmetli davranışlarından dolayı koruyoruz. Milisler tarafından protestoculara çeşitli düşmanlıklar olduğu zaman müdahale ettiler ve provakasyonları engellediler. Ülkeyi fitneden korumaya çalıştılar. Caca ve arkadaşları ise itiraz ediyorlar, zira başından beri güvenlik güçlerini muhalefetin önüne çıkarmaya çalışıyorlar. Şimdi kendilerine göre güvenlik güçleriyle muhalefeti karşı karşıya getirip olan bitenin sorumluluğundan kurtulmaya çalışıyorlar" dedi.

 

Sadece Lübnan'da değil tüm dünyada böylesi protestolarda böylesine kontrollü bir gösteri görülmemiştir diyen Şeyh Naim Kasım, "sorun kendilerine bir sınır çizmeyen ilkesiz davranan bu muhalefetin sorumsuzluğudur" diye konuştu.

 

Paris'de düzenlenen konferansa da seslenen Şeyh Naim Kasım, "Paris'dekilere söylüyorum. Lübnan'a yardım edebilirsiniz ama belli bir gruba siyasi destek amacıyla ne yaparsanız yapın, bu fayda vermeyecektir. Lübnan siyaseti vesayet altında girmeyecek; ABD diktesine tabi olmayacaktır" dedi.