İran: Saldırı ABD'nin Irak'ta açtığı alandan yapıldı

26 Ekim 2024

İran Silahlı Kuvvetleri, İsrail’in İran topraklarına yönelik son saldırısının, İran'ın sınırlarından yaklaşık 100 kilometre uzaklıktan yapıldığını bildirdi.

YDH- Bugün erken saatlerde İsrail tarafından düzenlenen saldırılarda İran’ın başkenti Tahran'ın yanı sıra batı ve güneybatıdaki İlam ve Huzistan illeri hedef alınmıştı.

İran Silahlı Kuvvetleri, İsrail uçaklarının, “Irak'taki Amerikan işgal ordusunun sağladığı ortamdan yararlanarak” saldırıyı gerçekleştirdiğini bildirdi.

İran Silahlı Kuvvetleri konu hakkında son yaptığı açıklamada, saldırının “İran'ın sınırlarından yaklaşık 100 kilometre uzaklıktan, İran balistik füze başlıklarının yaklaşık beşte biri büyüklüğünde başlıklarla donatılmış, uzun menzilli havadan fırlatılan füzeler fırlatıldığını” belirtti.

Bu füzelerin, İlam, Huzistan eyaletleri ve Tahran yakınlarındaki bölgelerdeki belirli sınır radar tesislerini hedef aldığı kaydedildi.

“Ülkenin hava savunmasının hızlı müdahalesi sayesinde, yalnızca sınırlı ve asgari hasar meydana geldiğini” bildiren İran Silahlı Kuvvetleri,  “birkaç radar sisteminin” saldırıdan etkilendiğini, bunlardan bazılarının hemen onarıldığını diğerlerinse onarılmakta olduğunu söyledi.

Açıklamada, saldırının hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, İran hava savunma sistemlerinin, önemli sayıda füzeyi başarıyla durdurup etkisiz hale getirdiği ve düşman uçaklarının ülke hava sahasına girmesini önlediği ifade edildi.

Açıklama şöyle devam etti: “İran, uygun zamanda yanıt verme konusundaki yasal ve meşru hakkını saklı tutarken, savunmasız ve ezilen insanların daha fazla öldürülmesini önlemek için Gazze ve Lübnan'da sürdürülebilir bir ateşkesin gerekliliğini vurgulamaktadır.”

İran Silahlı Kuvvetleri, ABD’ye de şu uyarılarda bulundu: “Siyonist rejimin bölgesel güvenliği istikrarsızlaştıran suç eylemlerini tam olarak desteklemede merkezi bir rol oynayan mücrim ABD rejimini, bölgede çatışma ve güvensizliğin yayılmasını önlemesi konusunda uyarıyoruz. İşgalci güçlerin yarattığı bataklığa kendisini ve müttefiklerini daha fazla bulaştırmamak için bu yasadışı ve gayri meşru rejimi dizginlemelidir.”

Açıklamanın sonunda, İran halkına, medyaya, uzmanlara ve analistlere “doğrulanmamış söylentilere ve güvenilmez hesaplara kulak vermemeleri” çağırısı yapıldı.