Ayetullah Mekarim: Vehhabilere dostluk eli uzatacağız

01 Ocak 1970

SAAF-İranlı Taklit Mercilerinden Ayetullah Mekarim Şirazi, 38 Suudi Arabistanlı alimin imzaladığı

SAAF-İranlı Taklit Mercilerinden Ayetullah Mekarim Şirazi, 38 Suudi Arabistanlı alimin imzaladığı bildiriye cevaben 40 Şii alimle birlikte bir bildiri yayınlayarak dostluk eli uzatacaklarını belirtti.

 

İsna haber ajansının sorularını cevaplayan Ayetullah Mekarim Şirazi, İslam dünyasında son dönemde yaşanan mezhep eksenli gerilimlere dikkat çekerek “Bizim Ehl-i Sünnetle şimdiye kadar hiçbir savaşımız olmadı, bundan sonra da olmayacak” dedi.

 

“Maalesef düşmanın olumsuz propagandaları öyle bir noktaya ulaştı ki sonunda aşırı Vehhabi alimlere nüfuz etmeyi başardılar ve onlardan Şiilerin kanının dökülmesinin mubah olduğu yönünde fetva aldılar” diyen Ayetullah Mekarim Şirazi, Suudi Arabistanlı alimler tarafından yayınlanan bildiriyi de eleştirerek “Medine’de tahsil gören ve Vehhabi alimlerden ayrılan Suudi Arabistanlı bir alim, geçtiğimiz günlerde Arabistan’daki üniversiteleri eleştirdi ve onların Şiilerin tekfiriyle ilgili doktora tezi düzeyinde yazdıkları binlerce risalelerinin bulunduğunu; halbuki İsrail karşıtı tek bir yazının bile bulunmadığını söyledi. Vehhabiler, İslam’ın ilk kıblesini işgal eden İsrail’den gafil olup Şiileri tekfir etmekle meşguller. Halbuki Hizbullah gençlerinin kalbindeki Şia, İslam’ın ilk savunma hattı olarak çok önemli bir rol oynamaktadır” diye konuştu.

 

Vehhabi alimlerin Iraklı Sünnilerin canlarının tehlikede olduğu ile ilgili bildirilerinin mantıklı bir izahının bulunmadığını söyleyen Ayetullah Mekarim Şirazi, “Biz hiçbir zaman Ehl-i Sünet’le savaşmadık ve savaşmayız, şimdi onlara soruyorum Kazımeyn, Necef, Kerbela ve benzeri yerlerde Ehl-i Şia’dan başkaları mı öldürülüyor? Onların söylediklerinin yüzde 90’ı Şia ile ilgili yakışıksız iftiralardan başka bir şey değil” dedi.

 

İslam dünyasının şu an özel ve bunalımlı bir dönemden geçtiğini belirten Ayetullah Mekarim Şirazi, “Bu dönemi sağduyu ile soğukkanlılıkla ve diyalogla geçirmeliyiz dedi.

 

Suudi Arabistanlı 38 alimin yayınladığı bildiriye cevaben bir bildiri yayınlama hazırlığı içinde olduklarını belirten Ayetullah Mekarim, “40 Şii alim olarak Vehhabi alimlerin yayınladığı bildiriye karşı, gerçekleri açıklayan, onların tekfir fetvasına karşı onlara muhabbet ve dostluk eli uzatan bir bildiriyle cevap vereceğiz” dedi.