Rusya ile İsrail arasında soğuk rüzgarlar

28 Ekim 2024

Siyonist rejimin başbakanı Netanyahu koşulsuz teslimiyet şartı ileri sürerken Rusya, arabulucu rolüne soyunuyor.

YDH - El-Gad televizyonuna konuşan üst düzey bir Rus yetkili, İsrail’in İran’a yönelik saldırısına ilişkin uyarılarda bulundu.

Bu saldırının kaçınılmaz olduğunu söyleyen yetkili, Rusya’nın yapabileceği en iyi şeyin, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'dan nükleer tesislere veya ülkenin altyapısındaki kritik noktalara saldırmamasını rica etmek olduğunu ifade etti.

Fakat savaş yanlısı tutumu sınırları zorlayan Netanyahu’nun bu konuda bir garanti vermediğini belirtti.

Görüşmede ismini vermek istemeyen Rus yetkili, el-Gad televizyonuna yaptığı açıklamada, İran ile ABD arasındaki temasların kesilmediğini ve Umman Sultanlığı gibi üçüncü taraflar üzerinden sürdüğünü doğruladı.

Umman kaynakları da ABD-İran müzakereleri sırasında İsrail ve ABD’nin ortak istişareler yürüttüğünü belirtiyor.

Yabancı diplomatik kaynaklara göre, Moskova ve Tahran arasındaki askeri iş birliği ilerlerken, İran’ın S-400 füzelerini kabul etme aşamasına kadar geldiği ifade ediliyor.

Netanyahu, Moskova’da yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hamas’ın teslim olmasını, savaşçılarının Gazze ve Filistin’den ayrılmasını ve Hizbullah’ın tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz.”

Moskova, Hamas direnişçilerinin nereye gitmesi gerektiğini sorduğunda, Netanyahu “Komşu ülkelerde herhangi bir yere,” yanıtını verdi.

İsrail’in, Hizbullah liderlerini hedef alarak Litani Nehri’nin ötesine kadar süren bir tasfiye savaşı yürütme planları olduğunu kaydeden Netanyahu, ordusunun Hizbullah ve Hamas’ın askeri yapılarına zarar vermesini fırsat bilerek, İran’ın geniş çaplı bir çatışmaya girmeye cesaret edemeyeceğini düşünüyor.

Rus yetkililer ise Netanyahu’ya geçmişi hatırlattı: 1982’de İsrail, Beyrut’a kadar ilerlediğinde, Lübnan’dan geri çekildiğinde karşısında güçlenmiş bir Hizbullah buldu. Aynı şeyin tekrar yaşanabileceği uyarısında bulunarak, iki devletli bir çözüm olmadan Filistin meselesinin çözülemeyeceğini savundu.

Kısa süre önce Moskova’yı ziyaret eden üst düzey bir Hamas yetkilisine, Rusya’nın Hamas’la ideolojik bir birlikteliği olmadığını ve Filistin’in tek meşru temsilcisi olarak FKÖ’yü desteklediğini hatırlattılar.

Öte yandan Rus yetkili, Suriye-Türkiye ilişkilerinde görüşmelerin devam ettiğini ancak Şam’ın somut müzakerelere başlamadan önce Türkiye’nin askerlerini çekmesini talep ettiğini ifade etti.

Rusya, Türkiye'nin çekilmesi durumunda Kürtlerin bağımsızlık elde edeceği ve bu bölgede radikal unsurların çoğalacağı endişesini taşıyor.