Suud Dışişleri-Başbakan Erdoğan gizli görüşmesi

01 Ocak 1970

SAAF-Suud Dışişleri Bakanı Emir Suud Faysal bölgedeki son durumu görüşmek üzere

SAAF-Suud Dışişleri Bakanı Emir Suud Faysal İstanbul’u ziyaret etti. Bölgedeki son durumu görüşmek üzere Türkiye’ye sürpriz bir ziyarette bulunan Faysal, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Türk Dış İşleri Bakanı Abdullah Gül ile bir araya geldi.

 

Suud Dış işleri bakanı Türki faysal İstanbul’a ulaştıktan hemen sonra Başbakan Recep Tayip Erdoğan’la bir araya geldi. 2 saat süren kapalı ve gizli görüşme sonrası Suudi Arabistan televizyonuna açıklamada bulundu. Habere göre kapalı görüşmede, Ortadoğu ve Irak’taki son duruma ilişkin görüşmelerin yapıldığı kaydedildi.

 

Suud dışişleri bakanı Nasr televizyonuna verdiği demeçte Türk yetkililerle görüş alış verişinin gerekli olduğunu söyledi. İki ülkenin bakış açılarının çok yakın olduğunu kaydeden Faysal, bölgedeki son durumu müzakere ettiklerini belirtti.

 

“İki ülke arasında sürekli olarak istişareler yapılmaktadır. Özellikle de şu şartlarda bölgede birçok sorun var. Bu sorunlar Suudi Arabistan ve Türkiye’yi kaygılandırmaktadır.

 

Görüşmeler özellikle de Irak ve Lübnan’daki son durum ve bakış açılarımızın birleştirilmesi noktasında gerçekleşti. Bu sorunlara sadece düşünsel değil pratik anlamda çözümsel olarak müdahale edebiliriz.”

 

“Irak konusunda özellikle Türkiye’nin kaygıları var. Bu noktada ortak bir bakış açısında buluşabildiniz mi?” sorusuna cevap veren Faysal, “Bakış açılarımızın ortak olduğunu söyleyebilirim. Irak’ın bütünlüğünü ve bağımsızlığını istiyoruz. Irak’ın iç işlerine karışılmasını istemiyoruz. Tüm Irak vatandaşlarına görev ve sorumluluklarda eşit davranılmasını talep ediyoruz. Irak’taki sorunun bunlar gerçekleşmeden çözülebileceğin düşünmüyoruz” dedi.

 

Suud televizyonu ziyaretin sonuçlarının önemli ve uzun soluklu olacağını, iki ülkenin ortak kaygıları olduğunu kaydediyor.