Talabani ve Esed’in Tahran’a gideceği iddia edildi

01 Ocak 1970

SAAF-Irak ve Suriye Cumhurbaşkanlarının İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın daveti

SAAF-Irak ve Suriye Cumhurbaşkanlarının İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın daveti üzerine haftaya Tahran’a gidecekleri bildirildi.

 

Associeted Press haber ajansına demeç veren Iraklı parlamenterden Ali Edib, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Suriye ve Irak Cumhurbaşkanlarını Irak’taki güvenlik durumunu görüşmek üzere Tahran’a davet ettiğini, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin bu daveti kabul ederek cumartesi günü Tahran’a gideceğini bildirdi.

 

İran’ın bu adımıyla Washington’a Ortadoğu’da sahip olduğu nüfuz konusunda siyasi bir güç gösterisi yaptığını belirten Associeted Press, Irak’taki Dava Partisi’ne mensup parlamenterlerden Ali Edib’in “Üç ülke lideri Irak’taki güvenlik durumuyla bölgesel istikrar konusunda üçlü bir görüşme yapmak istiyor” dediğini nakletti.

 

İran Cumhurbaşkanlığı özel kaleminden Mecid Yezdi de aynı ajansa verdiği demeçte Talabani’nin Tahran ziyaretinin daha önce planlandığını belirterek Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in Tahran ziyaretinden haberi olmadığını söyledi.

 

Fars Haber ajansına göre ise Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye yakınlığıyla bilinen bir kaynak ise Talabani’nin İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kummi tarafından davet edildiğini, Suriye Cumhurbaşkanı Esed’in ise İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’la görüşmek üzere Tahran’a gideceğini söyledi.

 

Öte yandan Fars haber ajansına demeç veren, İran Cumhurbaşkanlığı kaleminden Mecid Yezdi’nin söz konusu gelişmeyi yalanladığı ve kendisinin şimdiye kadar hiçbir AP muhabirine demeç vermediğini söylediği belirtiliyor.