YDH - Kahire, Biden yönetiminin Gazze'de geçici bir ateşkes sağlanmasına yönelik yeni bir öneri sunmasını beklerken, ABD'li yetkililerin son iki gün içinde Mısırlı muhataplarına ilettiklerine göre, bu yönde bir adımın yakın vadede atılmayacağı netleşti.
ABD'li yetkililer, önerinin gecikmesini İsrail Güvenlik Bakanı Yoav Galant’ın ani görevden alınmasının yarattığı acil duruma bağlayarak, uygulanabilir bir teklif hazırlamak için zaman istediklerini belirttiler.
Bu süreçte Kahire, İsrail’in Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı’nı (UNRWA) yasaklamasının ardından, Gazze Şeridi'nde “yardım rolünün güçlendirilmesi” başlıklı büyük bir toplantı düzenlemek için hazırlıklarına başladı.
Mısır, bu toplantı için belirli hedeflere ulaşmayı amaçlayarak Paris ve Londra başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleriyle temas halinde.
Ancak Mısırlı bir kaynak, el-Ahbar gazetesine yaptığı açıklamada, "Donald Trump'ın zaferinin ardından Avrupa'da oluşan kafa karışıklığı ve Birlik liderlerinin Trump’ın politikalarına ilişkin duyduğu endişelerin dikkatlerini Gazze ve Lübnan meselelerinden uzaklaştırdığını" ve bu durumun Kahire'nin “kaygılarını” artırdığını söyledi.
Kaynak ayrıca, "uluslararası taraflara gerçek baskı mekanizmaları uygulanmadığı sürece, devam eden temasların etkisiz kalacağını" ifade etti.
Tüm bu gelişmelere rağmen Mısır, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in daha önce dile getirdiği gibi Washington’un "İsrail’e yapılan askeri yardımları kısıtlama yönünde harekete geçebileceği" ve bunun Arap ülkelerinin katılımıyla oluşturulacak bölgesel mutabakatlar kapsamında mümkün olabileceği beklentisiyle Amerikalılarla Gazze’deki insani durumu iyileştirmek amacıyla yoğun görüşmelerini sürdürüyor.
Bu çerçevede, önümüzdeki pazartesi Riyad'da yapılması planlanan Arap-İslam zirvesi için hazırlıklar devam ederken, zirvenin hazırlık toplantısı olarak yarın yapılacak bakanlar toplantısında, İsrail’in işlediği suçların belgelenmesi amacıyla uluslararası mahkemelerde dava açılabilmesi için gerekli hukuki bulguların gözden geçirilmesi planlanıyor.
Fakat Mısırlı yetkililer, Suudi Arabistan’ın yeniden gündeme getirmeyi planladığı, İsrail’in bir Filistin devletini tanıması karşılığında Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinin İsrail’i tanıması şeklindeki önceki senaryoların dışında zirveden somut sonuçlar çıkmasını beklemiyor.