İran basınından Yusuf el-Kardavi’ye sitem

01 Ocak 1970

SAAF-Katar’ın başkenti Doha’da kıldırdığı cuma namazında verdiği hutbede İran’ın Irak’taki

SAAF-Katar’ın başkenti Doha’da kıldırdığı cuma namazında verdiği hutbede İran’ın Irak’taki mezhep çatışmasının anahtarını elinde bulundurduğunu söyleyen ve İran’ı buna ilgisiz kalmakla suçlayarak Tahran’a bir heyet göndereceğini belirten Yusuf el-Kardavi’ye İran’dan sitemli bir tepki geldi.

 

İran’dan yayın yapan Baztab adlı internet sitesine demeç veren ve site tarafından ismi açıklanmayan İranlı bir Irak uzmanı, Kardavi’nin İran’ı suçlayan ifadelerine tepki gösterdi.

 

“Sayın Kardavi, el-Cezire televizyonundaki “Şeriat ve Hayat” adlı programla büyük üne kavuşmuş, Filistin ve mezheplerin yakınlaştırılması hususlarında son derece olumlu bir tutum takınmış bir alimdir. Fakat gözüken o ki Sayın Kardavi, el-Cezire televizyonunun yürüttüğü sistematik olumsuz propagandaların etkisinde kalmıştır” diyen yorumcu, el-Cezire televizyonunun Irak’la ilgili haberleri yönlendirici ve mezhep çatışmalarını tahrik edici tarzda yansıttığını söyledi.

 

El-Cezire televizyonunun Irak’ta Sünnilerin Şiiler tarafından sokak ortasında öldürüldüğünü iddia ettiğini söyleyen yorumcu, “Sayın Kardavi, Samerra, Necef, Kerbela ve Bağdat’ın Şii bölgelerinde yapılan bombalı saldırıları unutmuş mudur? Sayın Kardavi’ye hatırlatmak için söyleyeyim, daha dün Kendisi Doha’da Cuma namazı kıldırırken Bağdat’ta Şii bir camiye kendini ‘istişhadi’ (şehadet eylemcisi) olarak niteleyen biri bombalı bir saldırı düzenledi, bu saldırıda onlarca kişi öldü veya yaralandı” dedi.

 

Kardavi’nin el-Cezire yetkililerine Iraklı Şiilere karşı neden psikolojik savaş yürüttüğünü sorması gerektiğini belirten Irak uzmanı, şunları söyledi:

 

“Sayın Şeyh Kardavi, el-Cezire yetkililerine Iraklı Şiilere karşı neden bir psikolojik savaş yürütüyorsunuz? Bundan çıkarınız nedir, size bu yayın politikasını belirleyen kimdir diye sormalıdır. Sadr kentinde 220 kişi öldürülür ve yüzlerce kişi de yaralanırken, el-Cezire bu olayı niçin Sünni camiine saldırı olarak yansıtmış ve olayı çarptırmıştır. Bütün bunlar el-Cezire televizyonunun Irak’ta mezhep savaşını tahrik ettiğini göstermiyor mu?

 

Sayın Şeyh Kardavi, başta Ayetullah Sistani ve Ayetullah Hamenei olmak üzere tüm Iraklı, İranlı ve Lübnanlı Şii alimlerin Şii Sünni savaşını defalarca haram ilan ettiğini unutmuş mudur? Kendileri dünkü cuma namazında İranlı yetkililerle görüşmek üzere Tahran’a bir ulema heyeti göndereceğini ifade ettiler. Suudi Arabistan’a da bir heyet gönderip yıllardır, Şiiler aleyhinde ölüm fetvası veren Vehhabi alimleri de irşat etseler daha iyi olmaz mı? Onları, cennete gitme umuduyla Kerbela, Necef ve Bağdat’taki Iraklıları öldürenleri desteklemeye son vermeye çağırsa ve Şii ve Sünni savaşı fitnesini, şu an ABD’nin ve bölgedeki bazı Arap ülkelerinin psikolojik savaş saldırılarına maruz kalan İran’da değil, orada söndürse daha iyi bir iş yapmış olmaz mı?  

 

Doha’nın birkaç kilometre yakınında ABD’nin Ortadoğu’daki en büyük askeri üslerinden biri bulunuyor. Bu üs, Irak’ın savunmasız halkının bombalanması için ABD savaş uçaklarına lojistik hizmet veriyor. Sayın Kardavi’nin el-Cezire’de yaptığı programlardan birinde Katar Emiri’nden bu üssü kapatmasını isteyemez mi?

 

Biz İslam dünyasındaki bazı gelişmelerde Sayın Kardavi’nin son derece olumlu tutumlarına tanık olmuştuk; fakat Irak konusundaki bilgisizliği bizim kendisinden ümitsizliğe düşmemize neden oldu. Sayın Kardavi şunu bilmelidir ki hiçbir Şii alim ne Irak’ta ne de başka bir İslam ülkesinde taifecilik fitnesini istememektedir ve tüm Şii alimler bunu ABD’nin Irak’ta tekfirci ve selefi amillerinin eliyle gerçekleştirdiği şeytanca bir komplo olarak görmektedir.”