YDH- CNN'de yer alan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, Gerçek Vaat 1 Operasyonu'nun gerçekleştirildiği 13 Nisan gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesi ateşleyen İran'ın 70 insansız hava aracını ve üç balistik füzesini yakaladı.
İsrail-Batı medyasının ''saldırının büyük ölçüde engellendiği'' yönündeki iddialarının aksine, operasyonda yer alan ve CNN'e konuşan F-15 savaş pilotları, silah subayları ve yer ekibi, ABD Hava Kuvvetleri'nin uzun süreli ve büyük ölçekli bir İHA saldırısına karşı ''ilk gerçek sınavı olan İran saldırısıyla mücadele ederken zaman zaman bunaldıklarını'' anlattı.
Binbaşı Benjamin Coffey'nin, ''İran'ın İsrail'e yönelik devasa saldırısına karşı'' füzeleri erken tükendi.
Amerikalı askerler ''o gece gökyüzünde saatler geçirdi çünkü Gerçek Vaat 1, ABD ordusunun beklediğinden çok daha büyük bir saldırıydı.''
O geceden bu yana CNN'e verdikleri ilk röportajlarında konuşan pilotlar, F-15 Strike Eagle için minimum güvenli irtifanın çok altında, İran'a ait bir insansız hava aracına olabildiğince yakın uçtuklarını ve silah kullandıklarını anlattı.
ABD'li savaş pilotları, ''zifiri karanlıkta, zar zor görülebilen bir hedefe karşı son derece tehlikeli bir manevra içinde olduklarını ve ıskaladıklarını'' söyledi.
Bir pilot, CNN'e şunları söyledi:
“Arazinin hareketlendiğini, yere gittikçe yaklaştığınızı hissediyorsunuz. Tekrar denemedik çünkü risk çok yüksekti.”
CNN, ''Orta Doğu'da adı açıklanmayan bir ABD askeri üssünde de durumun benzer şekilde kaotik olduğunu'', ''üssün hava savunmasının İran füzelerini ve insansız hava araçlarını vurduğunu ve askerlerin sığınaklara koştuğunu'' iddia ediyor.
CNN'e göre, İran'ın Gerçek Vaat 1 Operasyonu, Amerikan ordusunun milyonlarca dolarlık savaş uçakları ile son derece sofistike radar sistemlerinden kolayca kaçabilen ucuz, yavaş hareket eden saldırı İHA'larını karşı karşıya getiren yeni nesil bir savaşla nasıl mücadele etmek zorunda kalacağını gözler önüne serdi.
İran'ın ezici insansız hava filosuna karşılık olarak savaş uçağının pilotu şunları vurguladı:
“Envanterdeki en iyi radar arkamızdaki bu uçakta ve hiç kimse bu radarın bu insansız hava araçlarını bulma kabiliyetinin var olup olmadığını bile bilmiyordu. Bir başka zorluk: Savaş uçaklarının insansız hava araçlarına karşı en etkili silahları hızla tükendi. F-15E Strike Eagle bir seferde sadece sekiz adet havadan havaya füze taşıyabiliyor.”
F-15 pilotu Yarbay Curtis Culver, “O gece görevimiz müttefikimizi korumak için elimizdeki tüm silahlarla insansız hava araçlarını düşürmekti. Füzelerimiz çok çabuk bitti... belki 20 dakikada bittiler.” dedi.
Amerikan ordusunun füzeleri tükenmesinin ardından sıradaki 'ürkütücü görevleri', İran füzeleri ve insansız hava araçları tepelerinde patlayıp pistlere enkaz yağdırırken, ABD askeri üssüne iniş yapmaktı.
Bazı savaş uçakları “asılı füze” ile iniş yapmak zorunda kaldı, bu bir füzenin ateşlendiği, ancak arızalandığı ve aslında fırlatılmadığı acil bir durum anlamına geliyor.
Üs aslında bir kilitlenme sürecine girmişti ve yakın bir saldırının sinyalini veriyordu.
Yerdeki birliklere sığınaklara gitmeleri tavsiye edildi, ancak birçoğu bunu yapmadı ve savaşa devam etmek için jetlerin tekrar havalanmasına odaklandı.