Necef ve Kerbela’ya yönelik büyük saldırılar önlendi

01 Ocak 1970

SAAF-600 kişilik bir milis grubunun Necef ve Kerbela’da Aşura törenlerine katılan halka ve dini

SAAF-600 kişilik bir milis grubunun Necef ve Kerbela’da Aşura törenlerine katılan halka ve dini liderlere yönelik saldırılarının önlendiği belirtildi.

 

El-Muhit adlı bir internet sitesine açıklamada bulunan Irak güvenlik kaynakları, 600 kişilik bir milis grubunun Kerbela ve Necef kentlerini kuşatarak buradaki dini liderleri öldürmeyi planladıklarını açıkladı.

 

Irak güvenlik güçlerinin alınan istihbarat doğrultusunda Necef civarında yaptığı operasyonlarda söz konusu milis grubunun yüzde 90’ının yok edildiğini belirten Iraklı yetkili, yakalanan şahısların verdikleri ifadede Kerbela ve Necef’teki kutsal mekanlara saldırıp buradaki dini şahsiyetleri öldüreceklerini itiraf ettiklerini bildirdi.

 

Iraklı güvenlik yetkilisi Necef kentinin kuzeyinde bulunan bu milis grubuna yapılan operasyonlarda 300’den fazla teröristin öldürüldüğünü belirtirken el-Cezire televizyonu, kent civarında yoğun çatışmalar yaşandığını duyurdu.

 

Operasyonlara ABD ordusunun da tanklar ve helikopterlerle destek verdiğini belirten el-Cezire, yaşanan çatışmalarda bir ABD helikopterinin düşürüldüğünü 8 ABD askerinin de yaralandığını ifade etti.

 

Necef Polis sözcüsü Ali Cureyv ise teröristlerin çeşitli Arap ülkelerine mensup olduğunu ve kent civarındaki bağlık bölgelere daha önceden depoladıkları silah ve patlayıcıların da bu operasyonda yok edildiğini söyledi.

 

Irak’ın çeşitli kentlerinden Aşura törenleri için on binlerce kişinin Kerbela’ya gittiği bildirilirken Kerbela’da güvenliğin sağlanabilmesi için 11 bin polisin görev yaptığı ifade ediliyor.