İran: ABD’ye rağmen Irak’la askeri ilişkilerimiz artıyor

01 Ocak 1970

SAAF-İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kummi, Irak’la askeri ve ekonomik ilişkilerinin

SAAF-İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kummi, Irak’la askeri ve ekonomik ilişkilerinin geliştiğini belirterek ABD’nin iki ülke arasındaki ilişkileri engelleyemeyeceğini söyledi.

 

New York Timse gazetesine demeç veren İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kummi, ülkesiyle Irak arasında gelişen ilişkilerin ilk adımı olarak İran’daki Bank-i Milli’nin Irak’ta şube açacağını belirtti.

 

İran Büyükelçisinin Irak güvenlik güçlerine eğitim vererek Irak’taki güvenlik sorunlarının çözümüne yardımcı olmak istediklerini aktaran New York Times, “ABD Başkanı Bush, İranlıların Irak’taki varlığı konusunda uyarıda bulunup hatta Irak’taki İran vatandaşlarına ateş açılması emrini verirken Tahran, Bağdat’la ilişkilerini geliştireceğini bildirdi” diye yorum yaptı.

 

İran’ın savaş sonrasında yapım ve onarım konusunda yeterli tecrübeye sahip olduğunu belirten Kummi, ülkesinin Irak’ın yeniden yapılandırılması konusunda bu tecrübesini Iraklılara aktarmaya hazır olduğunu da söyledi.

 

Gazete muhabirinin “ABD, İran’ın Irak’taki güvenlik sorunlarında etkisi olduğunu gösteren haritalara sahip olduğunu söylüyor bu konuda ne diyorsunuz?” şeklindeki sorusunu “bu tür haritalar kolayca elde edilebilir, bu tür kolay elde edilebilir şeylerle ABD herhangi bir şey ispat etmiş olmuyor” diye cevap verdi.

 

İran’la Irak arasında güvenlik alanında anlaşmalar yapıldığını belirten İran Büyükelçisi, İranlı görevlilerin Irak’ta bulunmasının yasal olduğunu söyledi.