Lübnan'da 'ateşkes' gündemi: Berri ve Mikati iyimser

19 Kasım 2024

ABD Temsilcisi Hochstein'ın Lübnan ziyareti öncesinde, ateşkes müzakerelerinde ilerleme kaydedilse de İsrail'in talepleri ve ABD'nin tutumu müzakerelere gölge düşürüyor. Meclis Başkanı Berri ve Başbakan Mikati iyimser açıklamalar yaparken, Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği tarafından yayılan olumsuz mesajlar belirsizliği artırdı.

YDH - ABD Başkanı Joe Biden'ın özel temsilcisi Amos Hochstein’ın önümüzdeki saatlerde Beyrut’a gelmesi beklenirken, Lübnanlı yetkililer ateşkes müzakerelerinin geleceği konusunda temkinli bir tavır sergiliyor.

Lübnan hükümeti, ABD'nin sunduğu taslağa cevabını hazırlayarak dün öğleden sonra Beyrut’taki ABD Büyükelçiliği’ne iletmiş olsa da Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Necib Mikati’nin iyimserliği, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun hükümetinin ateş altında müzakerelere devam edeceğini açıklamasıyla azaldı.

Bu durum, müzakereler üzerindeki baskıyı artıran bir gelişme olarak değerlendirildi.

Buna ek olarak ABD Büyükelçiliği, İsrail’in taslak üzerinde değişiklik yaptıktan sonra anlaşmayı reddederek, başarısızlıktan Lübnan’ı sorumlu tutmaya çalışabileceği yönünde olumsuz sinyaller yaydı.

El-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklar, Hochstein’ın ziyaretinin ertelenebileceği söylentilerinin, Lübnan’ın cevabının büyükelçiliğe ulaşmamış olmasından kaynaklandığını belirtti.

Fakat Lübnanlı yetkililerin Hochstein ile temaslarının sürdüğü ve bu sürece Başbakan Mikati’nin ABD’li yetkililerle yaptığı görüşmelerin eşlik ettiği ifade edildi.

Mikati’nin, Biden yönetiminin göreve başlamasıyla müzakerelerin ertelenebileceği endişesine dikkat çektiği aktarıldı.

Taslağın yaklaşık beş sayfa ve 12 maddeden oluştuğu belirtilirken, özellikle “meşru müdafaa hakkı” ve denetleme komitesinin üyeliği gibi konuların tartışmalı olduğu ifade edildi.

Lübnan, “meşru müdafaa hakkının” uluslararası hukuka ait olduğunu ve ateşkes anlaşmasına dahil edilmemesi gerektiğini savunuyor.

Bu maddeye İsrail’in ısrarla yer vermek istemesi, gelecekte bu ilkeye dayanarak eylemlerine meşruiyet kazandırma çabası olarak değerlendiriliyor.

Denetleme komitesine ilişkin olarak ise Lübnan, İngiltere ve Almanya’nın üyeliği ile komitenin çalışma mekanizması konusunda çekinceler taşıyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Knesset’te (parlamento) yaptığı konuşmada “Hizbullah’ın füze kabiliyetlerini yok etme” planından bahsederken, İsrail’in Lübnan’da hareket özgürlüğü talebini yineledi.

Bu arada, Siyonist rejimin Beyrut’a yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığı ve bu adımların Hizbullah’a baskı oluşturmayı amaçladığı iddia edildi.

ABD Büyükelçiliğinden yayılan olumsuz mesajlar ise Lübnan’ın resmî açıklamalarının olumlu bir görünüme sahip olmasına rağmen müzakereleri dolaylı olarak baltaladığı yönünde eleştiriler içeriyor.

Meclis Başkanı Berri, iyimser bir hava yaymaya çalışarak, “İşler kesinleşmeden net konuşmayın,” derken, Başbakan Mikati, Katar merkezli el-Arabi kanalına verdiği demeçte, Lübnan’ın yanıtının olumlu olduğunu ve ateşkese kısa sürede varılmasını umduğunu söyledi.