Erbil operasyonu ve Kuzey Irak’ta güç savaşı

02 Ocak 2007

SAAF-ABD’nin İran’ın Erbil konsolosluğuna baskın yapıp 5 İranlı diplomatı kaçırması olayının

SAAF-ABD’nin İran’ın Erbil konsolosluğuna baskın yapıp 5 İranlı diplomatı kaçırması olayının Kürdistan Bölge Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin bilgisi dahilinde gerçekleştiği bildiriliyor.

 

Sitemize açıklamada bulunan Neçirvan Barzani’ye yakın kaynaklar, İran’ın Erbil’deki konsolosluğuna düzenlenen baskının Neçirvan Barzani’nin ABD’de bulunduğu sırada planlandığını ve bu baskının Neçirvan Barzani ile Amerikalılar arasında yapılan bir pazarlığın sonucunda gerçekleştiğini söyledi.

 

Neçirvan Barzani’nin ABD’li yetkililerle yürüttüğü bu pazarlığın Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin bilgisi dışında gerçekleştiğini söyleyen Kuzey Iraklı kaynaklar, Neçirvan Barzani’nin Kuzey Irak’taki güç boşluğunu doldurmak istediğini belirttiler.

 

Söz konusu kaynaklar, Neçirvan Barzani’nin ABD’nin İran’a yönelik askeri faaliyetleri konusunda kolaylaştırıcı rol üstlenerek Amerikalılar nezdindeki itibarını yükseltmek istediğini bildirdiler.

 

Halen Kuzey Irak’ta güvenlikten sorumlu olan Mesut Barzani’nin büyük oğlunun Kürdistan’da tek adam olmak için CIA ve İsrail’le ilişkilere büyük önem verdiğini belirten kaynaklar, bölge yönetiminin başbakanı sıfatıyla Neçirvan Barzani’nin Mesut Barzani’nin oğluyla baş haleflik konusunda büyük bir rekabet yaşadığını ifade ediyorlar.

 

Neçirvan Barzani’nin ABD’lilerle Erbil konsolosluğu konusunda Mesut Barzani’nin bilgisi dışında yaptığı pazarlığın Kuzey Irak bölge yönetimi konusunda yaşanan iktidar çekişmesinin bir sonucu olduğu yorumları yapılıyor.

 

Siyasi gözlemciler Kuzey Irak’taki bu iktidar mücadelesi içerisinde Mesut Barzani’nin Amerikalıların Neçirvan Barzani’nin KDP liderliğini desteklediğini bildiğini; ama İran’la KDP arasındaki ilişkilerin bozulmamasına özen gösterdiğini belirtiyorlar.

 

Amerikan askerlerinin Erbil’deki İran konsolosluğuna saldırısı sonrasında Mesut Barzani’nin yaşanan gelişmeden haberdar olmadığı açıklanmış ve peşmergelerin bir grup ABD askerini kuşatarak İranlı diplomatların serbest bırakılmasını istedikleri bildirilmişti.