YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Filistin Enformasyon Merkezi bir duyuru yayınladı.
BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze'ye giren gıda malzemelerinin nüfusun ihtiyaçlarının yalnızca yüzde altısını karşıladığını doğruladı.
UNRWA bu vahim durumu, sınır kapılarından un ve diğer gıda maddelerinin akışını ciddi şekilde sınırlayan İsrail işgal rejimine bağlıyor.
UNRWA, yetersiz beslenme ve hastalık oranları artmaya devam ederken, hayati önem taşıyan malzemelerin ulaştırılabilmesi ve yaygın kıtlığın önlenebilmesi için geçişlerin tamamen yeniden açılması çağrısında bulundu.
Sonuç olarak, yetersiz tedarik halkın temel ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyor ve Gazze'de insani bir krize yol açıyor.
Ekmeğe erişimin olmaması güney bölgesindeki birçok fırını kapanmaya zorladı.
Gazze'de açlık, susuzluk, hastalık ve korkuyla karşı karşıya olan iki milyondan fazla yerinden edilmiş insanın mücadelesine dikkat çekildi.
Gıda eksikliği, soğuk hava ve ciddi kıtlıklar nedeniyle yetersiz uluslararası destek nedeniyle yerinden edilmiş kamplardaki koşullar kötüleşirken, aileler yemek bulmakta giderek daha fazla zorlanıyor.
İnsani kriz durumunun özellikle içme suyu, ilaç ve gıda sıkıntısının ciddi boyutlarda yaşandığı Kuzey Gazze'de vahim olduğunun altı çizildi.
Hava saldırıları, topçu ateşi, arazi tesviyesi ve yıkımların yanı sıra insani yardıma yönelik devam eden abluka, insani krizi daha da derinleştirdi.
Gazze Hükümeti Medya Ofisi, “son iki gün içinde yaklaşık 10 bin çadırın deniz suyu tarafından süpürüldüğünü ve hasar gördüğünü” bildirdi.
Ofis, kış mevsiminin başlaması ve fırtına koşullarının kötüleşmesinin “Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş yüz binlerce insanın” hayatını tehdit ettiği uyarısında bulundu.
Ofis yaptığı açıklamada acil insani yardım çağrısında bulunarak şunu dedi:
“Çok geç olmadan Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş yüz binlerce insanı kurtarmak için acil insani yardım çağrımızı yineliyoruz’’
Gazze Hükümeti küresel toplumu, İsrail işgal güçleri tarafından engellenen 250 bin çadır ve karavanın girişine izin vermesi için İsrail'e baskı yapmaya çağırdı.
Hükümet, “zorla yerinden etme, kitlesel sürgün, soykırım, sistematik öldürme ve 2 milyon yerinden edilmiş insanı evlerini terk ederek uygun olmayan, güvenli olmayan ve insanlık dışı alanlarda yetersiz çadırlarda yaşamaya zorlama” gibi İsrail vahşeti olarak nitelendirdiği olayları kınadı.
Filistin Sivil Savunması Pazartesi günü yaptığı açıklamada kışın gelişinin “gerçek bir insani felaketin” habercisi olduğu uyarısında bulundu.
Zorla yerinden edilen binlerce kişi sel felaketinden ciddi şekilde etkilendi ve zor durumdaki nüfusa insani yardım ulaştırılması için acil küresel müdahale çağrısında bulunuldu.
Sivil Savunma sözcüsü Mahmud Basal son yağışların yıkıcı etkisine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Yağışlar binlerce yerinden edilmiş insanın barındığı çadırlarda ciddi hasara yol açtı, çadırların içine akan su valizlere ve yataklara zarar verdi. Mevcut durum, acil müdahale edilmediği takdirde gerçek bir insani felakete işaret ediyor”